Domain otoritesi nasıl yükseltilir şeklinde bir arama yapıyorsanız eğer ne olduğu konusunda da az çok bilgi sahibi olmuş olabilirsiniz. Buna bir web sitesinin arama motorlarının gözündeki değerdir diyebiliriz.

Bu puanlama sistemi sitenizin arama motorlarında ne kadar iyi sıralama alabileceği konusunda tahminler ortaya koymaktadır. Peki domain otoritesi nedir, nasıl yükseltilir, hangi durumlarda domain otoritesi düşer, DA PA yükseltmek gibi konularda sizlere en doğu ve güncel bilgileri aktaralım.

Sitelerimizi en iyi şekilde tasarlar, içeriklerini doldurur ve yayına alırız. Bu süreçten sonra sitemizin arama motorları tarafından indekslenmesi için birkaç gün bekleriz. Arama motoru botları henüz sitemize yeni geldiği için tarama yaptıktan bir zaman sonra indekslere ekleyecektir. Sıralama almamız tamamen domain otoritenize ve içeriğinizin kalitesine bağlıdır. Eğer içeriğiniz bir başka sitede örneği yoksa domain otoriteniz düşük bile olsa mutlaka sonuçlarda görünürsünüz. Bu olay tamamen kullanıcı faydası üzerine çalışmaktadır.

Domain otoritesi, SEO araçları tarafından kendi algoritmaları ile hesaplanmaktadır. Moz, Ahrefs, Semrush ve Majestic gibi firmalar bu hesaplamaları yapmaktadır. Google ve diğer arama motorları bu firmaların verdiği puanlara maalesef dikkat etmemektedir. Önemli olan bu puanın yükselirken sitemizin de hem teknik hem de içerik açısından gelişme göstermesidir. Puanınınız 1 olarak başladığını düşünün ve 2 ayda illegal yöntemlerle 25 puan olduğunuz diyelim. Ama sitenizde ne bir içerik ne de ziyaret akışı var. Bu puana Google’ın dikkat etmemesi gayet doğaldır. Çünkü adil ve doğru bir değerlendirme yapması gerekir.

DA Sorgulama Siteleri

Aşağıda domain authority (DA) değeri ölçen etkili ve çokça özellik barındıran siteleri paylaştık. Sitenizin adını yazıp sorgulamanız yeterlidir.

Ücretsiz ve üyeliksiz sorgulama

Ücretli ve üyelikli kapsamlı sorgulama

Domain Otoritesi Neye Göre Hesaplanır?

Daha öncelerden bildiğimiz Google PageRank değerlerini hatırlar mısınız? 10 üzerinden bir puan verilirdi. Bu zamanla uygulama zamanla ortadan kalktı. Bu yüzden çeşitli algoritmalarla sitenize gelen ve giden bağlantılar değerlendirildikten sonra hesaplanmaktadır. Alan adı otoritesi sağlayıcıları (Moz) günümüzde domain otoritelerini aşağıdaki maddelere göre hesapladığı bilinmektedir.

  • Sitelerden alınan geri bağlantılar
  • Sitelere verilen bağlantılar
  • Linklerin sahibi olan sitelerin kalitesi (Spam score’unun veya domain otoritesinin yüksek yada düşük olması)
  • Site içindeki link çıkış yoğunluğunuz (Bir sayfada örneğin 10’dan fazla farklı siteye bağlantı vermeniz)
  • İçerik kalitenizle birlikte site trafiğiniz
  • Domain yaşı
  • Yazılarınızı sizinle aynı içeriğe benzer sitelerde paylaşıp linklemek
  • Site hızı etkisi
Domain Otoritesi Neye Göre Hesaplanır?
Site İçin Domain Otoritesi Neye Göre Hesaplanır?

Domain Otoritesi Nasıl Yükseltilir?

“Domain veya alan adı otoritesi nasıl yükseltilir” diye merak ediyorsanız aşağıda belirttiğimiz başlıkları uygulayıp domain otoritenizi en kısa zamanda doğal yollarla arama motorlarının kurallarına uygun şekilde yükseltilebilir.

Geri Bağlantılar

Bir siteden aldığınız izinle sitenizin linkini paylaştığınız bu işleme backlink denilmektedir. Bu işlem eğer sitenizin kategorisi “Eğitim Hizmetleri, Turizm, Dekorasyon vb.” ise bu tarz blog içeriklere sahip blog sitelerinden linklemek hem normal kullanıcıları etkilemenize hem de arama motorlarının ilgili alandan linkinizi kategorilendirmesine yardımcı olursunuz. Bunların da mükafatı sizlere domain otoritenize puan olarak dönecektir.

Ayrıca sitenizin linkleri başka sitelerde yer alıyorsa ve bundan sizin haberiniz yoksa mutlaka Ahref, Semrush ve Moz üzerinde backlink takibi yapmanız gerekir. Bunları da Google disavow aracı ile reddetmeniz ileride puanınız hesaplanırken pozitif etki sağlanmasına katkıda bulunacaktır.

Sitenizden Çıkan Bağlantılar

Bir site düşünün ki içerik paylaşmak yerine link çöplüğüne dönüşmüş. Bir sayfada 10 dan veya 50’den fazla farklı siteye link çıkışı yapıyor. Bu sitenin kime hangi kullanıcıya bir faydası olabilir ki?

Ayrıca bağlantı verilen sitelerin birçoğunun spam skoru çok yüksek veya domain otoriteleri normalden çok yüksekse burada bir terslik olduğu anlaşılıp botlar yardımı ile domain otoriteniz bir anda kötü durumlarla karşı karşıya kalabilir. Bunun sonucunda spam skorunuz yükselip domaininiz arama motorlarından tamamen kaldırılabilmektedir. Bu durumda farklı bir site ve domain üzerinden kurullara uygun şekilde yeniden başlamanız tavsiye edilmektedir.

Trafik Sağlayan Kaliteli İçerikler

Sitenize ekleyeceğiniz SEO uyumlu özgün makaleler hem kullanıcıların arattıkları içeriğe ulaşmalarında hem de sitenize doğal ziyaret akışı sağlamanıza fayda sağlayacaktır. Bu şekilde belirli bir kelimeden alacağınız trafik sitenizin arama sonuçlarında daha da yukarılara çıkmasına katkıda bulunacaktır. Bu nedenle bir içerik yazılırken o içeriğin kopya olmamasına (başka siteden copy/paste) dikkat edilmelidir.

Size herhangi bir katkı sağlamayacağı gibi zarar görmenize de neden olacaktır. Bu nedenle sitenize SEO uyumlu makale yazarlığı hizmeti almanızı öneriyoruz. Kalıcı yükselme garantili, trafik oluşturan ve doğal tıklama sağlayan özgün makaleler domain otoritelerini dolaylı yoldan da olsa etkilemektedir.

Domaini Aldığınız Tarihe Dikkat Edelim

Domain otoritesi konusunda en önemli noktalardan biri de domainin yaşıdır. Bir domain aktif olarak ne kadar yaşlıysa o kadar değerlidir. Çünkü devamlılığı esas kabul edilmektedir. İlk yılını yaşayan domain Google gözünde başlarda biraz torpilli olur. Amaç teşvik etmek ve rekabete davet etmektir. Bir site yeni yayına başladığında ilk başlarda hızlı bir yükseliş gösterir. Bunun temel sebebi aslında oralara geliyorsam demek ki tekrar gelebilirim diye hem içerik hem de kalite yönündeki notları uygulamaktır.

Yalnız bir domaini ilk kez kullanırken 3 yıl ve üzeri almak da az da olsa arama motorlarına güven verebilmektedir. Çünkü domain süresinin tek başına süresinin uzatılması pek bir şey ifade etmez. O sitenin devamlılığı için kesintisiz yayını da önemlidir. Eğer böyle olmasaydı en güzel domainler host’a site kurmasanız bile arama sonuçlarında karşımıza çıkardı. Ama kullanıcıya herhangi bir katkı sağlamadığı için sonuçlarda görünmesi herhangi bir anlam ifade etmiyor açıkçası.

Bu yüzden sitelerinizi güncel tutmaya, domain sürenizle birlikte hosting sürenizi de uzatmaya dikkat etmenizi öneriyoruz.

Site Performansı

Bir sitenin performansı kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemlidir. Bizler bir siteye giriş yaptığımızda eğer sitedeki loading ekranı bizi çok bekletiyorsa siteden hemen çıkıyoruz. Eğer aradığımız şeyler sadece o sitedeyse istisna olarak beklediğimiz zamanlar da olabiliyor. Bazı kullanıcılar yavaş çalışan sitelerden kaçmakta haklı. Çünkü zaman değerli. Hem de her saniyesine kadar. Bu yüzden siteleri hem performans hem de kullanıcı deneyimi odaklı hazırlamak domain otoritenize, site arama sonuçları sıralamanıza ve trafik oranınıza doğrudan katkı sağlayan kriterler arasında yer almaktadır.

Sitenizin performansı için eğer özel yazılım çalışması yaptırdıysanız yazılım ekibinizden WordPress yapısında hazırladıysanız da bizlerden performans arttırıcı çalışmalar talep edebilirsiniz.

Sosyal Medyada Aktif Olun

Sitenize doğrudan kullanıcı getirecek sosyal platform hesapları açıp güncel ve kullanıcılarınızı çekebilecek içerik paylaşımları yaparak başlayabilirsiniz.

Unutmayın ki arama motorları paylaştığınız fotoğrafların altındaki beğeni ve yorumlara dikkat etmez. Ayrıca bir kriter olarak da görmez. Bu yüzden temel amacınız tıklanabilir imkanlar sunan platformlardan sitenize kullanıcı çekmek olmalıdır. Bu şekilde ilgi alanına hitap eder ürün ve hizmetlerinizi daha kolay pazarlayabilir hem de domain otoritesi arttırma konusunda çalışma yapmış olursunuz.

Arama Motorlarıyla İyi Anlaşın

Karşılıklı dostluk çok şey kazandırır. Arama motorlarının sunduğu imkanları, dizinleme isteğini, robots.txt ve sitemap.xml kriterlerini mutlaka yerine getirin. Sonuçlarda çıkan bağlantılarınızı gerektiğinde güncelleyin ve tekrar tarama isteği gönderin. Siteniz ile ilgili bazı teknik sorunları uyarı aldıktan sonra muhakkak tespit edip ortadan kaldırın. Arama motorlarının takip programlarını (Google Analytics ve Yandex Metrika) mutlaka kullanın.

Domainlerinizi arama motorlarının araçlarına (Google Search Console, Analtics, Yandex Web Master ve Metrika) tanıtmayı unutmayın. Gözlem sonucu teknik müdahaleler performansınızı doğrudan etkileyecektir.
Domainlerinizi arama motorlarının araçlarına (Google Search Console, Analtics, Yandex Web Master ve Metrika) tanıtmayı unutmayın. Gözlem sonucu teknik müdahaleler performansınızı doğrudan etkileyecektir.

Domain otoritenize direkt olarak etki etmese de azımsanmayacak derecede etkiler de gösterebilmektedir. Unutmayın ki arama motorlarına ne kadar yardımcı olursanız o kadar doğru konumlarda yer almaya başlarsınız. Bu yüzden kendinizi onlara tanıtmakla büyük bir adım atabilirsiniz.

Moz, sitenizin domain otoritesini son 3 aya göre hesaplamaktadır. Bu yüzden yaptığınız bir güncelleme için sonuçları ilerleyen zaman aralığında görebilirsiniz. Başta da dediğimiz gibi birçok domain otoritesi ölçen site mevcut. Ahref ise bu puanı verirken daha kısa sürelerde sonuçlara yansıtabilmektedir. Hiçbirinin puanı birbiri ile aynı olmayabilir. Bu yüzden puana odaklanmadan asıl odaklanmanız gerekenleri domain otoritesi nasıl yükseltilir başlığının altında madde madde açıkladık.

Domain otoritesi yükseltme noktasında çözüme ihtiyaç duyarsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Konunun Takipçisi Ol
Bildir
6 Yorum
En Eski
En Yeni En Çok Oy Alan
Satır içi geri bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
Mahmutcan Y.
1 yıl önce yayınlandı.

Hocam 10 yıllık geçmişi olan eski bir site boşa düşmüş onu alsam site kursam ilk sayfaya gelir miyim

Muhammet G.
1 yıl önce yayınlandı.

Gerçekten domain otoritesi artırma konusunda en detaylı içeriği bulmuş oldum emeği geçenlerin eline bilgisine sağlık.

Mehmet
1 yıl önce yayınlandı.

Merhaba. Vermiş olduğunuz güzel bilgiler için teşekkür ederim. Saygılarımla

Hemen Arayın
WhatsApp

Bir Projen Mi Var?

Bizi hemen arayın, karşılıklı fikirleri ve reklam süreçlerini konuşalım.