Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Anahtar kelime araştırması, internet üzerindeki arama motorlarında, özellikle Google’da belirli bir konu veya sektörle ilgili kullanıcıların en sık kullandığı terimleri ve ifadeleri belirlemek amacıyla sürdürülen aşamalara verilen addır. Bu süreç, web sitelerinin içerik stratejilerini oluştururken, içerik üretirken veya dijital pazarlama kampanyaları planlarken çok önemli bir rol oynamaktadır.

Kullanıcılar, ulaşmak istedikleri bilgilere erişebilmek için aradıkları konular ile ilgili ilgili ipuçlarını arama motorlarına girmelidir. Bu noktada devreye anahtar kelime araştırması girer. Anahtar kelimeler, araştırma sırasında aramayı yapan kullanıcılar için bilgiye ulaşma hızını ve potansiyelini yükseltirken içerik üreten site kullanıcılarının da benzer içerikli site ve sayfalardan ayrılarak arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlar.

Anahtar Kelime Türleri Nelerdir?

Anahtar kelime araştırması yaparken anahtar kelimelerin kaça ayrıldığını bilmenizi isteriz. Anahtar kelimeler kendi içlerinde 3 parçaya ayrılmaktadır. Bunlar head keyword dediğimiz tepe anahtar kelimeler, gövde kelimeleri ve uzun kuyruklu kelimelerdir.

Tepe Anahtar Kelimeler

Tepe anahtar kelime olarak tanımladığımız bu kelimeler 1-2 kelimeden oluşmaktadır. Rekabet düzeyi oldukça yüksek olur ve SEO çalışmalarında daha fazla uğraşı ve daha fazla marka ile sıralama rekabetine girmek demektir. Bir kelimenin aylık aranma oranı düşük olup rekabeti yüksek olabilir. Bu da sınırlı bir sektörde rekabetin yüksek olduğu anlamına gelir.

“notebook” kelimesi içinde markaları, karşılaştırmaları, özellikleri, detayları, fiyatları vb. verileri kapsadığı için head keyword türüne verilebilecek en iyi örneklerdendir.

Gövde Anahtar Kelimeler

Gövde anahtar kelimeler, yapı olarak en azından “bir amaç belirten” kelimelerden oluşmaktadır. Ortalama 2-3 anahtar kelimeden oluşmaktadır. Genellikle bir durumu araştıran yapıda kullanılmaktadır. Rekabeti Yüksek ve orta düzeylerde olabilmektedir.

“notebook fiyatları” diye bir arama yaptığınızda genellikle çeşitli markaların dizüstü bilgisayarlarının fiyatlarının listelendiği SERP’e yansıdığı sonuçları içerecektir.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler

Uzun kuyruklu kelimeler tamamen “tek bir hedefe odaklı” kelimeleri ifade etmektedir. Ortalama 3-5 anahtar kelimeden oluşmaktadır. Gövde anahtar kelimelerden farklı olarak kullanıcının ne istediğini bildiği ve buna uygun arama yaptığı sonuçları ifade eder. Örneğin “notebook fiyatları” diye aratım yapanların “Huawei notebook fiyatları” şeklinde arama yapması Huawei marka olan notebook ürünlerinin fiyatlarını araştırdığını göstermektedir.

“Huawei notebook fiyatları” diye bir arama yaptığınızda genellikle fiyatların listelendiği e-ticaret siteleri, fiyatlardan bahseden ve bunu tablo – maddeleme işaretleriyle destekleyen ya da Google snippetlerini kullanan sitelerin yukarıda çıktığını görebilirsiniz.

Anahtar kelime araştırması yaparken en çok dikkat edilmesi gereken kritik nokta “user intent” yapısıdır. Kullanıcı niyeti olarak adlandırdığımız bu yapı kullanıcın amacını anlamaya kolaylık sağlamaktadır. Kullanıcılar genellikle; ticari, bilgi alma, öneri alma, sorusuna cevap vb. amaçlarla aramalar yapmaktadır.

Kelime tespitlerinizi yaptıktan sonra kelimelerin amaçlarına göre içerikler oluşturmayı unutmayınız.

Peki bu kadar noktaya değindikten sonra artık anahtar kelimelerinizi nasıl tespit edeceğinize değinelim.

SEO hizmeti sağlayan bir dijital pazarlama ajansı için daha çok site kullanıcıları için önem taşıyan anahtar kelime analizlerini yapmak oldukça önemlidir. İçerik üretmeden önce bu analizleri yapıp doğru bir şekilde kullanmak arama motorları sıralaması için önemlidir.

Anahtar Kelimeler Hangi Sitelerde Bulunur?

Soruya farklı bir yaklaşımla cevap verebiliriz. İlk yöntem olarak, genellikle en sık kullandığımız arama motorları olan Google, Yandex, Bing gibi platformlardan anahtar kelimeleri tespit edebilmekteyiz. Ayrıca, web sistemini tarayan ve analizlerle veriler sunan üçüncü parti yazılımlar da kullanabilirsiniz. Bu yazılımlar arasında; Ahrefs, SEMRush, KeywordTool, Keysearch ve Ubersuggest gibi eklenti ve programlar bulunmaktadır.

Anahtar Kelime Araştırma Yöntemleri

İnternet kullanımındaki artışla birlikte web sitelerinin sayısı artmıştır. Bu durum, içerik üreticilerinin rekabetçi ortamda doğru araç ve yöntemleri kullanarak işlerini kolaylaştırmalarını gerektirmiştir. Anahtar kelime araştırma yöntemleri için sizlere 7 farklı araç sunduk. Bu araç ve yöntemlerden bazıları şunlardır:

Ahrefs

Ahrefs anahtar kelime araştırması süreçlerinde en çok kullanımda olan, kullanıcıları için kapsamlı ve profesyonel destek sağlayan ücretli uygulamalardan biridir. Ayrıca kapsamlı olmasının avantajları arasında anahtar kelime analizlerine yardımcı olmasını yanı sıra farklı alanlarda farklı fikirler edinmek, bağlantıları oluşturmak gibi SEO içeriğinde olması gereken çoğu etkeni kullanıcılarına sunan bir araçtır.

Sözcükleri daha kapsamlı bulması ve yalnızca aratılan dilde değil bunun yanında pek çok dilde filtrelemeye yardımcı olacak kelime kapasitesine sahip bir araç olarak öne çıkmaktadır. Uygulamanın ücretsiz deneme sürümü de bulunmaktadır. Kullanıcılar aradıkları hizmeti alıp alamayacağını test edebilmek için belirli bir süre ücret ödemesi yapmadan Ahrefs’i deneyimleyebilmektedir.

Site Linki: Ahrefs Kelime Araştırma Sayfasına Git

SEMRush

SEMRush alanda kendini geliştirmiş ve yaygınlaşmış olan çok yönlü bir araçtır. Ahrefs ve SEMRush birlikte incelendiği zaman SEMRush’ın özellik ve kapsam bakımından Ahref’in gerisinde kaldığı görülmektedir. Buna karşın daha uygun olan kullanım bedeli ve görsel düzen göz önüne alındığında iki araç da yoğun şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca SEMRush’ın da abone olup üyelik ücreti ödemeden kullanılabilen ücretsiz deneme sürümü mevcuttur. SEMRush 14 günlük ücretsiz deneme sürümüne gidin.

Ayrıca anahtar kelimeleri sayfa bazında bulması rakip araştırmaları açısından en iyi özelliklerinden biridir. Bir hedef URL yapıştırın ve o sayfada hangi anahtar kelimelerden trafik aldığını kolayca görün. Organic Research sayfasını ziyaret ediniz.

Site Linki: SEMRush’a Git

Keyword Tool

Keyword Tool için hazırladığımız ilk görselde platforma göre aramalarınızı yapabiliyorsunuz. Diğer görsel ise araması yapılmış bir kelime için analizler, sorular ve edat yapılarıyla detaylandırılır. Bir kelime ile ilgili soru cevap ihtiyacınız varsa kategorize edilmiş hali işinizi görecektir. Program ücretlidir.

Site Linki: Keyword Tool’a Git

Son olarak kelime bazında farklı tespitler yapıp bunları Google Anahtar Kelime Planlayıcı‘da test edebilirsiniz.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Google anahtar kelime planlayıcı hizmetini kullanmak isterseniz öncelikle GMail hesabınızla Google Ads hizmetine bağlanmanız gerekiyor. Hesabınızı herhangi bir ödeme sistemi belirlemeden de kolaylıkla aktif edip kullanabilirsiniz. Daha sonra aşağıdaki linki tıklayabileceğiniz gibi üst menüden; “Araçlar ve ayarlar > Planlama > Anahtar Kelime Kelime Planlayıcı” sırasını da takip edebilirsiniz.

“Yeni anahtar kelimeler keşfedin” alanına maksimum 10 adet anahtar kelime girişi yapabilirsiniz. Sizin kelimelerinize alternatif olacak kelimeleri kendi tespit edecektir. Ayrıca aylık aranma oranları, rekabet düzeyi, reklam verenler için tıklama başına maliyet ve son 3 aylık rekabet düzeyi gibi detaylar yer almaktadır.

İkinci sıradaki “Arama hacmi ve tahminleri alın” seçeneği ise vereceğiniz daha yüksek kelime listesini sadece içeren bir rapor sunar. Örneğin 50 kelimeyi alt alta eklediniz. Arama hacmi yeterliliğine uyan 50 kelime varsa tüm kelimeleri bu listede gösterir, alternatif kelime öbekleri üretmez.

Site Linki: Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı’ya Git

Yandex

Pek çok internet kullanıcısının aktif olarak kullandığı Yandex arama motoru da anahtar kelime analizlerinde yol gösterici özelliğe sahiptir. Yandex arama motorunda sorgulatılan anahtar kelimelerinin istatistiklerini bulmanız mümkün. Ayrıca bölge seçimi butonu ile filtrelemeler yaparak bölgesel alanlarda kelimelerin istatistiki oranlarını incelemeniz mümkündür.

Yandex kelime araştırması yapmadan önce Yandex hesabınızı açmanız veya hesap oluşturmanız gerekmektedir.

Site Linki: Yandex Wordstats’a Git

Keysearch

Keysearch, siteye üye olarak kullanım hakkı elde edebileceğiniz bir diğer anahtar kelime arama aracıdır. Sağlam temeller üzerine kurulmuş olan site SEO analizleri için kullanıcılara yardımcı olmaktadır. Ayrıca kelimeleri bulmaya yardımcı olmanın yanı sıra zorluk dereceleri ve istatistiki bilgileriyle yol gösterici bir yapıya sahiptir.

Site Linki: Keysearch‘e Git

Ubersuggest

Kullanıcıları için ücretsiz hizmet sağlayan Ubersuggest, anahtar kelime araştırmasının yanı sıra kelime önerileriyle de blog ve web sitesi içeriği hazırlayan kullanıcıların işini kolaylaştıran yöntemlerden biridir.

Site Linki: Ubersuggest’a Git

Son Yazılarımız

0
Aklınıza takılan soruların cevabına bakabilir yorumlara katkıda bulunabilirsiniz.x