Web Sitenizi 9 Basit Adımda Hızlandırın

Web Sitenizi 9 Basit Adımda Hızlandırın

Web sitenizi hızlandırmanın sizlere ne derece katkı sağlayacağını biliyor olmalısınız. Bu içerikteki adımlar hem WordPress hem de diğer tüm yazılım çözümleri için uygulanabilen adımları içermektedir. İyi bir SEO çalışması için önemli kriter olan web sitesi hızlandırma konusunun işinize ve sitenize katacaklarını sıralamak gerekirse;

  • Etkin müşterileriniz daha hızlı bir şekilde alışverişlerini yapabilirler.
  • Etkin kullanıcılar sitenize daha hızlı erişim sağlayacaktır.
  • Arama motoru botları sitenizi daha hızlı tarayacaktır.
  • Siteniz, arama motoru sıralamalarında üst sıralarda yer alır.
  • Rakip sitelerinizin önüne geçebilirsiniz.
  • Değişim oranlarını arttırabilirsiniz.

Web sitenizin hızlı bir şekilde yüklenmesi, ziyaretçilerin daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşamasını sağlayacaktır. Bu sadece kullanıcı memnuniyetini artırmakla kalmaz, aynı zamanda Google ve diğer arama motorları tarafından iyi bir otorite puanı almanızı sağlayan bir faktördür. Web sitenizin hızını artırarak, arama motorlarının sıralama algoritmalarındaki performansınızı iyileştirip organik trafik artışına katkıda bulunabilirsiniz. Kullanıcılar, web sitelerinde gezinirken hızlı ve etkili bir deneyim yaşamak isterler. Bu, ziyaretçilerin istedikleri bilgilere hızlıca ulaşabilmeleri ve sayfa arasında sorunsuz bir şekilde hareket edebilmeleri anlamına gelir. Kullanıcı deneyimi, bir web sitesini ziyaret edenleri sitede tutma ve tekrar ziyaret etmelerini sağlama konusunda belirleyici bir faktördür.

Dolayısıyla, bir web sitesi oluştururken ziyaretçilerin sayfa yüklemeleri sırasında beklerken sıkılmayacakları, bilgilere hızlıca erişebilecekleri ve site içinde kolayca gezinebilecekleri bir deneyim sunmak önemlidir.

Eğer bu konuda yardıma ihtiyacınız varsa, dijital pazarlama konusunda uzmanlaşmış bir ajans olan Dijital Yuva‘dan web sitenizi iyileştirmek ve kullanıcı deneyimini artırmak konusunda destek isteyebilirsiniz.

Özel Yazılım Web Çözümleri İçin

İçerisinde bulunduğumu dijital dünyada, hız ve performans her şeyin önde geldiği bir etkendir. İlgi çekici ve merak uyandıran bir web sitesinin yanı sıra hızlı açılma süresine sahip olmak, ziyaretçi deneyimini arttıracak ve dönüşüm oranlarına da katkı sağlayacaktır. Web sitesi hızlandırma adımları yazılım türüne göre farklı adımlarda olabilmektedir. PHP, ASP.Net veya JavaScript tabanlı özel taleplere göre yapılan siteler için aşağıdaki adımları takip ederek hızlandırma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Resimleri Optimize Edin

  • Resim Boyutlarını Küçültün: Web siteleriniz ne kadar çok öğeye sahip olursa o kadar geç açılıp yüklenecektir. Bir web sitenizin en büyük öğesi ise çoğunlukla video ve resimler olabilmektedir. Bundan dolayı resimleriniz ne kadar az yer işgal ederse web siteniz o kadar hızlı açılacaktır.

Resimlerinizi, kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden sıkıştırmaya ve boyutlarını küçülmeye çalışın. Web sitenizden eksilen her 1 KB, daha hızlı açılma süresi ve daha iyi bir ziyaretçi deneyimi anlamına gelir. Bundan dolayı resim boyutları son derece büyük bir öneme sahiptir.

  • WebP Gibi Hızlı Formatları Kullanın: Eğer kullanmış olduğunuz resim dosyalarından dolayı web sitenizin sayfaları yavaş yükleniyorsa, resim dosyalarınızı optimize etmeniz gerekir. Resimleri kendi web sitenizin donanımlarıyla uyumlu hale getirseniz bile, performansı düşmeye devam edebilir. Google’ın sunmuş olduğu WebP formatı ile web sitelerinizi hızlandırabilirsiniz.

Daha hızlı bir web sitesi, ziyaretçilerinizin kullanıcı deneyimini pozitif oranda etkiler. Ziyaretçileriniz sitenize daha çok güvenir, sitenizde daha çok zaman geçirir ve bu durumda daha çok alışveriş yapar. Mesela Youtube, WebP formatını kullanmaya geçmenin site yükleme hızlarında %10 oranında daha hızlı neticeler verdiğini gözlemlemiştir.

  • Lazy Loading Kullanarak Resimleri Yüklemeyin, Sayfa Kaydırıldıkça Yükleyin: Lazy Loading, web sitesi hızlarını arttırmak ve bant genişliğini küçültme hedefiyle dosyaların eş zamansız olarak açılmasını sağlayan bir yöntemdir. CSS, HTML ya da Java dosyaları için kullanılabilir. Lazy Loading yöntemi kullanılarak sayfa içinde yer alan resimler geç yüklenebilir ve böylece ziyaretçilerin ilk aşamada görmedikleri resim içeriklerinin yüklemesi ertelenir.

Erteleme ve eş zamansız olarak yükleme sayesinde ziyaretçiler sayfanın alt bölümlerinde kalan resimlerin indirilmesini beklemez ve sayfa etkileşim süresi de azalır. Bu da web sitesi hızına doğrudan etki eder. Bunun yerine resimlerinizi sayfa kaydırdıkça yüklemeyi deneyin.

HTTP Sorgularını Azaltın

Web sitenizi kontrol ederken arama motoru sayesinde kaç adet http talebi olduğunu görmeniz mümkündür. Web sitenizi analiz etmek için farenizi sağ tıklayın, ardından “İncele” ve “Network” alternatiflerini seçin.  Açılan yeni sayfada http talebinin adı, boyutları, yüklenme süresi karşınıza çıkacaktır. Taleplerin sayısını azaltmak sitenizi hızlandıracağı için, bütün dosyaları gözden geçirmeniz ve gereksiz olanları kaldırmanız önemlidir.

  • CSS ve JavaScript Dosyalarını Birleştirin ve Sıkıştırın: Artık sitenizin ne kadar talebi olduğunu bildiğinize göre, bu sayıyı azaltmak adına çalışmaya başlayabilirsiniz. Bunun için ilk adım CSS ve JavaScript dosyalarıdır. Bunlar, sitenizin görünümünü belirleyen önemli dosyalardır. Aynı zamanda, bir ziyaretçinin her ziyaretinde sitenizin yaptığı talep sayısını da arttırır. Bu sayıyı dosyalarınızı birleştirerek azaltabilirsiniz.
  • İhtiyacınız Olmayan Kodları Temizleyin: Web sitesi veriminin daha iyi olması adına ihtiyacınız olan kodların temizlenmesi gerekir. CSS, JavaScript ve HTML gibi faydalanılan kodlamaların meydana getirdiği satır kesmeleri ve fazla boşluklar sayfaların yükleme hızını azaltır. Kodlamadaki bu detayları minimize ederek veri sayısını azaltabilirsiniz. Bunları yaptığınız zaman sitenizin açılma hızı da artar. Fakat sayfa içi bozulmaların olup olmadığına da dikkat etmeniz gerekir.
  • CDN Kullanarak İçerik Dağıtımını Hızlandırın: İçerik dağıtım ağı ya da diğer ismiyle CDN, web sitelerine pek çok avantaj sunar. CDN kullanmanın en önemli yararlarından biri, CDN’nin web sitenizi hızlandırmasıdır. CDN kullandığınız zaman, web siteniz temel olarak tüm dünyadaki farklı sunucularda depolanır. Burada yüksek trafiğin sayfayı yavaşlatma ihtimali de düşüktür. Her kullanıcı kendisine en yakın sunucuya bağlanır. Bu, daha kısa açılma süreleri ve böylece de daha iyi bir ziyaretçi denetimi sunar.

Cache Kullanın

Hız eklentileri içerisinde yer alan cache, son derece uygun bir web sitesi hızı arttırıcı eklentilerden biridir. Bunların yanı sıra ilaveten kullanım seçeneği sunan farklı cache eklentilerini de kullanabilirsiniz.

  • Tarayıcı Önbelleğini Etkinleştirin: Bir internet sitesini ziyaret ettiğiniz zaman, açılan sayfadaki bileşenler sabit diskinizde bir önbellekte ya da geçici bir depolama alanında depolanmaktadır. Böylelikle siteyi bir başka zaman ziyaret ettiğinizde tarayıcınızın sunucuya başka bir http talebi göndermeden sayfayı açabileceği anlamına gelir.

Tarayıcı önbelleğini etkinleştirmek için kullandığınız altyapıya uygun alternatifleri denemeniz gerekir. Altyapınız WordPress gibi bir sistemse cache eklentilerinde bu özellikler mevcuttur. Uygun ayarlarla tarayıcı önbelleğini aktif hale getirebileceğiniz gibi sıkıştırma işlemlerinde de işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

  • Sunucu Tarafı Önbellek Kullanın: En çok kullanılan tekniklerin başında sunucu tarafı önbellekleme gelir. Önbelleğe alınan sayfa ziyaret edildiği zaman, önceden kayıt altına alınan dosyalar tarayıcıya gönderilip var olan kullanıcıya gösterilecektir. Eğer bir web sitesine sahipseniz Wp Redis, LiteSpeed ya da Memcached gibi eklentileri kurarak hızlı bir biçimde önbelleği aktif edebilirsiniz.

Minimize Edin

HTML, CSS ve JavaScript sıkıştırma için programlama dilinde en yaygın olarak kullanılan terim minimize etmektedir. Peki, minimize etmek nedir? Dosya sıkıştırma, gereksiz kod satırlarının ve karakterlerin kodlardan çıkarılmasıdır. Bu karakterler kodların okunması için gerekli olmakla birlikte programlar için hiçbir anlam ifade etmezler.

  • HTML, CSS ve JavaScript Dosyalarını Sıkıştırın: Eğer internet sitenize ait belgelerde HTML, CSS ve JavaScript sıkıştırma yaparsanız sayfalarınızın çok daha hızlı bir şekilde açılmasını sağlayabilirsiniz. Tabi ki bu işlemle internet sayfanızın yüklenme hızının yarı yarıya artacağı kesin değildir, ancak unutulmamalıdır ki yüklemeyle ilgili olarak küçük bir hız artışı dahi sayfanızın tıklanma oranını artıracak ziyaretçi sayısını da yükseltecektir.
  • Gereksiz Boşlukları Kaldırın: CSS dosyalarının dışında HTML ve JavaScript dosyalarının sahip olduğu satır sayılarına bağlı olarak ciddi oranda yer kaplayabilen pek çok boşluk satırı yer alır. Boyutlarını azaltmak ve daha hızlı bir şekilde yüklenmelerini sağlamak için, dosyalardaki gereksiz bütün boşlukları kaldırarak bu dosyaları küçültebilirsiniz.

Mobil Dostu Tasarım

Web sitesi hızının yanı sıra önemli olan bir nokta da web sitesinin mobil uygulamalarındaki hızıdır. Mobil cihazların günümüzdeki kullanımının giderek artmasıyla birlikte önemli olan bu husus web sitesi sahiplerini yakından ilgilendirir.

  • Duyarlı Tasarım Kullanarak Mobil Cihazlar İçin Optimize Edin: Hiç şüphesiz yapacağınız en doğru hareketlerden bir tanesi mobil dostu tasarımlar kullanmanız olur. Bu tasarımların kullanımıyla beraber masaüstü kullanımıyla aynı şekilde bir mobil siteye sahip olabilirsiniz. Böylelikle iki tarafta da siteniz uyum içerisinde çalışır.
  • AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) Teknolojisi Hakkında Düşünün: Kullanıcılar, hızlı bir biçimde bilgiye ulaşmak istemekte ve yavaş açılan sitelerden hemen ayrılmaktadır. Bu husus, web siteleri için ziyaretçilerin azalmasına sebep olmakta ve etkin müşterilerin kaçmasına da neden olmaktadır. AMP teknoloji vasıtasıyla, web siteleri daha hızlı bir şekilde yüklenir ve kullanıcıların taleplerini karşılar. Aynı zamanda onlara daha iyi bir deneyim sunar.

Gereksiz İçerikleri Kaldırın

Web sitenizin hızlı bir şekilde açılmasını sağlamanın ve kullanıcı çekmenin en iyi yollarından bir tanesi olabildiğince basit tutmaktır. Web sitesinin tasarımı için geçerli olan aynı madde, fonksiyonellik için de geçerlidir. Gereksiz içeriklerin kaldırılması, hız ve bundan dolayı da kullanılabilirlik üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

  • Eski veya Gereksiz İçerikleri ve Dosyaları Temizleyin: Web sitesinin performansının düşmesinde farklı sebepler ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeplerden biri de gereksiz ve eski içeriklerin siteden kaldırılmamasıdır. Kullanılmayan, gereksiz içerikler sitenin hızını düşürür. Bu sebeple kullanmadığınız içerik ve dosyaları temizleyin.
  • Eklentileri veya Bileşenleri Gözden Geçirin: Çok sayıda eklenti ve bileşen web sitesi sahiplerinin kullanması için ücretsiz olarak sunulur. Bu durumun avantajları olduğu gibi, pek çok web sitesi sahibinin gereğinden fazla eklentiyi sitelerine eklemesine de sebep olabilir. Eğer sitenizin yavaş çalıştığını düşünüyorsanız, eklentileri ve bileşenleri gözden geçirmeniz gerekir.

Hızlı Bir Sunucu Kullanın

  • Hızlı ve Güçlü Bir Barındırma Sağlayıcısı Seçin: Uygun bir barındırma sağlayıcısı, bütün tercih süreciniz boyunca bilgi ortağı olarak hareket eder. Sunucu seçiminde ilk nokta firmanın sunduğu yüksek uptime süreleridir. Web sitesi hızlandırma yanı sıra SEO değerleri için de önem arz eden bu süre mümkün olan en üst düzeyde tutulmaktadır. Zira sunucu ile siteniz arasındaki bağlantının sağlanamaması, sitenize ulaşımın da durması anlamına gelir.

İzleme ve Analiz Araçlarını Optimize Edin

  • Sitenizde Kullanılmayan Kodları Takip Edin ve Kaldırın: Site hızı ve verimi artık SEO çalışmalarında son derece önemlidir. Hazır yazılımlar ya da özel siteler fark etmeksizin, sayfalarınızda kullanılmayan kodları bulmanız, sonrasında da temizlemeniz önemlidir. Böylelikle sayfa büyüklüğünü ve açılma süresini düşürebilirsiniz.
  • Etiket Takibi ve Yönetimi İçin Google Tag Manager Kullanın: GTM kullanarak web sitesi verimini analiz etmenin avantajlarından biri, etkili bilgi toplama ve raporlama sürecidir. GTM, farklı etkinlikleri izlemek adına etiketleri kullanır ve bu etiketler web sitesi sahiplerine ziyaretçi davranışı, dönüşüm oranları ve ilgi dağıtıcı etkenler gibi önemli bilgiler sunar.

Hata ve Performans Testleri Yapın

  • Hata İzleme Araçları Kullanarak Web Sitenizin Performansını Sürekli İzleyin: Google PageSpeed Insights, GTMetrix ve Pingdom gibi araçlar sitenize sayfa yükleme süresi, büyüklüğü ve diğer performans ölçümleriyle alakalı bilgiler verir. Bu, web sitenizin hızını ve verimini etkileyen kodla alakalı problemleri belirlemenize yardımcı olur.

Açık Kaynak Web Çözümleri İçin

Günümüzde web sitesi hızı, arama sonuçlarında etkili bir performans elde etmek ve ziyaretçilerin sayfalar arasında rahatça gezinmesini sağlamak açısından kritik bir faktördür. Bu nedenle, açık kaynak platformları arasında yer alan WordPress, Joomla, Opencart ve Drupal gibi sistemler için hızlandırma teknikleri uygulamak gerekir. Bu teknikler, web sitelerinin hızını optimize ederek kullanıcı deneyimini artırır ve arama motorları sıralamalarında olumlu etkiler yaratır. Gelin hep beraber bu web sitelerinin hızını nasıl arttırabiliriz ona bir göz atalım.

WordPress

WordPress, dünyada en fazla kullanılan içerik yönetim sistemlerinden biridir. Bu platform, arama motorlarının sevdiği, SEO dostu içerik yönetim platformudur. Tabi ki SEO yaparken en fazla akıl karıştıran durum da site hızıdır. Bazı zamanlar siteler ağırlaşarak web sitesi sahiplerinin WordPress hızlandırma taktiklerine yönelmesini sağlar.

  • LiteSpeed Kullanın: LiteSpeed, WordPress alt yapısına sahip web sitelerinin hızlandırılması için kullanılan en etkili eklentilerden bir tanesidir. Bu eklenti, teknik olarak bütün cache-leme işlemini sunucu üzerinden yapar, sunucu tarafından kullanılan kaynakları da önemli oranda azaltır.
  • Performance Lab Eklentisini Kurun: Bu eklenti, WordPress’in performansını arttırmaya olanak sağlamak için tasarlanan birçok yeni özellikle ve donanım içeren ücretsiz bir eklentidir. WebP destek kontrolü bulunan eklenti, bu formatın site tarafından desteklenip desteklenmediğini kontrol eder.
  • WP Rocket veya WP-Optimize Kullanın: Bu eklentiler ile WordPress dosyalarınızı optimize edebilirsiniz. Yükleme zamanından tasarruf etmek istiyorsanız sitenizde sıklıkla kullandığınız bileşenler için şablon oluşturmak üzere CSS spriteları tercih edebilirsiniz.

Joomla

Yeteri kadar hızlı açılan bir web sitesine sahip değilseniz bunu bir kere daha düşünün, çevrimiçi kullanıcılar hızlı bir biçimde veri aktarmak ve bilgiye hızlı bir biçimde ulaşmak isterler. Bunun için de hızlı yüklenen siteleri ve sayfaları daha çok ziyaret ederler. Aşağıda vereceğimiz adımlarla Joomla web sitenizi hızlandırabilirsiniz.

  • Büyük CSS ve JavaScript Dosyalarını Sıkıştırın: Genel olarak sayfa açılma hızını düşüren CSS ve JavaScript dosyaları, HTTP taleplerinin artmasına neden olur. Bu durumu önlemek adına dosyaları sıkıştırmanız sitenizin hızını arttıracaktır.
  • Görüntüleri Sıkıştırın: Sitenizde yer alan görüntüler sayfaların zor açılmasına neden olabilmektedir. Yani web sitenizi uygun boyutta görselerle kullanmanız önemlidir. Bunun için görüntü kalitesini bozmadan sıkıştırma işlemini gerçekleştirmeniz sizlere yardımcı olacaktır.
  • GZIP Sayfa Sıkıştırma: Sitenize yüklediğiniz dosyanın boyutu yüksekse çoğunlukla zaman kaybı ve sitenizde hız kaybı yaşanır. GZIP aktifleştirildiğinde tarayıcı sıkıştırılan dosyayı alır, böylece site hızında bir artış olması sağlanmış olur.
  • Kullanılmayan Eklentiler’den Kurtulun: Sitenizde yer alan sayfalarda bazen farklı eklentiler kullanılabilir, bu eklentilerin pek çoğuna ihtiyaç olduğu gibi olmayanları da mevcuttur. Kullanıcıların genellikle yaptığı hatalardan biri de, denemek adına sitelerine kurdukları eklentileri silmemektir. Kullanılmayan eklentilerden kurtulun ve sitenizi hızlandırın.
  • Önbellek Özelliğini Kullanma: Önbellek kontrolü yapan uzantılar kullanarak istenmeyen dosyaları ve uzantıları temizleyebilirsiniz.
  • İyi Bir Sunucu Kullanın: Kullandığınız sunucunun hız üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bütçeniz yüksekse, sitenizin hızını ve verimini arttıracak sunucu firmalarından destek almalısınız.
  • Web Sitenizi Hızına Göre Kontrol Edin: Sitenizin hızını GTMetrix ve Google PageSpeed gibi hizmetlerle düzenli olarak kontrol etmeniz faydalı olacaktır.

Opencart

Opencart sitesine gelen kullanıcı bir kategoriye girdiği zaman Opencart yazılımı veri tabanına bağlanır ve tablolardan verileri çeker. Özellikle çok kullanıcı olan e-ticaret sitelerinde bu SQL sorgular sunucuya yoğun bir talep gönderir. Bu da performansı düşürür. Kod desteği ile de sıkıştırma ve çözümler sağlanabilmektedir ancak işin profesyoneli olmayanlar için bu zor olabilir.

Eklenti sayfalarıgerekli tüm adımları uygular. “Opencart Performans & Hızlandırma Modülü” sağlanan site tarafından destek verilmektedir. Bu durumda Dijital Yuva’nın uyguladığınız yazılım ve yüklediğiniz eklentilerden doğabilecek sorunların çözümünde hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Drupal

Drupal sitesi kurulduktan sonra içerikler yoğunlaştıkça site de yavaşlamaya başlar. Bu yavaşlığı önlemek adına farklı belleklemelerden yararlanılır. Bu bellekleme yöntemlerinin en başında core formundaki sıkıştırma özellikleri gelir ancak bu da yetersizdir. İlk olarak üyelik girişi olmayan bir siteye sahipseniz mutlaka boast modülünü kurmalısınız. Bu, sitedeki verileri bellekler ve sayfanın hızlı açılmasını sağlar.

Sonrasında sayfanızdaki resimleri ve dosyaları sıktırabilirsiniz. Sıkıştırdıktan sonra da formatlarını değiştirip tekrar yükleme yapabilirsiniz.

Son Yazılarımız