WordPress Web Sitesi Hızlandırma [8 ETKİLİ Adım]

WordPress web sitesi hızlandırma konusunda size yol gösterici olacak bir kaynak ile karşınızdayız. Bu yazımızda neler öğreneceğinize kısaca değinelim. Öncelikle bir web sitesinin sadece dosyalardan oluşmadığını bilmemiz gerekiyor. Sitemizde kullandığımız tüm resim, yazı ve diğer materyaller kullanıcılara gösterilmek üzere sunucu üzerinden bilgisayara çağrılmaktadır. Bu yazıda detaylıca sunucu ve kullanıcı arasındaki hız problemlerini inceleyip hem özel yazılım sitelerimizi hem de WordPress web sitemizi nasıl hızlandıracağımızı göstereceğiz.

Öncelikle bilmeyenler için WordPress’in ne olduğunu ve hangi alanlarda kullanıldığından bahsedelim:

WordPress nedir, hangi sektörlerde kullanılır?

WordPress, dünya genelindeki her 3 siteden 1’inde kullanılan gelişmiş bir içerik yönetim sistemidir. Böylesine etkin kullanım oranına sahip yapıda hazır tasarımlar ve bazı site dosyaları yavaşlamaya neden olabilmektedir. Bu yüzden site sahipleri wordpress web sitesi hızlandırma konusunda internette çözüm aramaktadır.

WordPress; haber, blog, kişisel web siteleri, kurumsal çalışmalarda ve e-ticaret firmaları gibi birçok sektörde kullanılır.

WordPress veya özel yazılım sitelerin çoğunda kullanıcılar 3-5 saniyeden daha uzun süre sitede kalıyorsa başka sonuçlara göz atmak için siteden ayrılmaktadır. Bu yüzden sitenizin açılış hızını 3 saniye veya daha kısa sürelere çekebiliyorsanız dünya üzerinde yayınlanmış mevcut web sitelerinden daha fazla performans sergilenmiş oluyor. Rakiplerinize oranla yavaş çalışan siteniz potansiyel müşteri kaybetmenize neden olur. Bu yüzden WordPress web sitelerinden performans oldukça önemlidir.

Şimdi bir “WordPress ile hazırlanmış siteyi nasıl hızlandırabiliriz?” sorusuna birlikte cevaplar bulalım.

Öncelikle yönetim paneline erişebiliyor olmalısınız. Daha sonra aşağıdaki maddeleri uygulamayı deneyebilirsiniz. Bunu yapmadan önce WordPress için veri tabanı yedeği almayı unutmayınız.

Tespit (Hız, İçerik, Kullanıcı Deneyimi)

Bu adımda WordPress sitemizin nelere ihtiyaç duyduğunu göreceğiz.

Sitemizin hızını hem mobil hem de masaüstü kullanıcıları için tespit etmemiz gerekiyor. Çünkü sitede kalma süreleri tam olarak site hızı oranı belirliyor. Sitemizi yoran noktaları tespit etmek için Google PageSpeed‘i kullanabilirsiniz. Hız kriteri ayrıca bir SEO kuralıdır. Bu kural Google kullanıcılarını memnun etmek ve en iyi şekilde faydalanılması amacıyla belirlenmiştir.

İçeriklerimizi uzun uzun yazmak ve karışık sunmak yerine sayfanın başlığı ile alakalı olacak şekilde yazmanız gerekir. Kullanıcıların hiçbiri 3000 kelime hazırlanmış içeriğin tamamını okumaz. Bu yüzden alacağı bilgiyi alıp sayfadan ayrılacaktır. Bu adım içerik yeterliliğimizi gösterecektir. Ayrıca Semrush ve Ahref gibi siteler üzerinden alan adınızı kaydedebilirsiniz. Bu SEO araçları WordPress web sitesi hızlandırma konusunda teknik çözümler ve önerilerde bulunabilmektedir. Eksik olduğunuz noktaları sizlere yapay zeka üzerinden raporlayacaktır.

Bir wordpress web sitesi hızlandırma işlemi nasıl yapılır, nelere dikkat edilir birlikte bakalım.
Bir wordpress web sitesi hızlandırma işlemi nasıl yapılır, nelere dikkat edilir birlikte bakalım.

Gelelim bir sitenin en temelde kullanıcıya dokunan noktasına…

Kullanıcı deneyimi, aslında bir siteye girdiğimizden çıkacağımız zamana kadarki süreci kapsamaktadır. Bu yüzden içerik ve hız konularını da içinde barındırır. Buradaki en önemli nokta kullanıcıya istediğini onu yormadan ve farklı kaynaklara yönlendirmeden ziyaretini yapmasını sağlamak olmalıdır. Burada kullanılan tüm görsel ve link akışı tamamen konuya odaklı olmalıdır. Sitemizi ücretli araçlarla “Position Tracking” yaparak hangi kelimede hangi sırada geldiğinizi gözlemleyebilir içerik kalitenizi artırma yönünde çalışmalar yapabilirsiniz.

Eklenti Analizi

WordPress web sitesi hızlandırma aşamalarından en önemlisi eklentilerin kullandıkları dosyaları sıkıştırmaktır. Bunun için etkin bir analiz yapılmalıdır.

Sitenizde kullandığınız eklentilere öncelikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Bazı ücretsiz eklentilerin açıklarından faydalanan kötü niyetli kişiler sitenize bu yöntemle erişip sitenizde olmayan sayfaları açmış görünerek indeks kargaşasına neden olmaktadır. Bazen karşımıza çıkmıştır.

Bir elektronik mağazası düşünün. Sitenin 10.000 sayfası olduğu görünüyor ama siteye baktığınızda en fazla 7 tıklanabilir linki var. İşte burada o site hem otorite kaybına hem de müşteri kaybına uğrar.

Yeni model pantolon alın – Elektrikçi Niyazi” gibi bir başlık görüp tıkladığınızda içerisinde doğru bilgi yoksa geçmiş olsun sizin için zor bir süreç başlıyor. Eğer bu durumla karşı karşıya kalırsanız çözümü için bize ulaşabilirsiniz.

Kullanmadığınız ve markette yorumu olmayan, binlerce kullanıcısı olmayan eklentileri yüklerken muhakkak dikkatli olmanızı öneriyoruz. Bu eklentiler kullandıkları dosyalar sayesinde bile sitemizin yavaş çalışmasına neden olabiliyor.

CSS ve JS Minify

Tasarımların en temel dosyaları konumunda olan css ve .js yoğun kod oranlarına sahip olabiliyor. Site daha yüklenirken tarayıcıya çağırılan bu dosyalar sitenin kodlarını kullanıcılara daha güzel ve efektif göstermek için çekilmektedir. Bu yüzden tasarım derinliğine göre çok fazla dosya açılışta siteyi yorabiliyor. Bu dosyaların küçültme (minify) işlemi sayesinde site açılışlarının daha hızlı çalıştığı gözlemlenmektedir. WordPress web sitesi hızlandırma konusunda CSS ve .JS dosyaları mutlaka sıkıştırılmalıdır. Bu işlem performansa çok büyük katkılar sağlayan bir aşama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Burada size önerebileceğim eklenti WP-Optimize Cache eklentisi olacaktır. WP-Optimize Cache, sitenizi önbelleğe alan, veri tabanınızı temizleyen, resimlerinizi sıkıştıran devrim niteliğinde, hepsi bir arada bir WordPress performans eklentisidir.

Bunu üç akıllı yolla yapar:

  • Veri tabanınızı temizlemenizi ve optimize etmenizi sağlar.
  • Size resimlerinizi sıkıştırma seçeneği sunar.
  • Süper hızlı yükleme süreleri için sayfalarınızı önbelleğe almanıza olanak tanır (aşağıda daha fazla önbelleğe alma bilgisi okuyun).

Ayrıca CSS ve JavaScript’i küçültmenize ve eş zamansız hale getirmenize olanak tanır (diğer bir deyişle “CSS JavaScript’i erteleme”).

Resim Optimize ve Sıkıştırma

Resim dosyalarını yüklerken özellikle boyutlandırma yapılmadıysa sistem büyük formatlı görseli çekecektir. Zamanla bu durum bir web sitesi için en ağır yüklenme durumuyla karşı karşıya kalmanıza neden olacaktır. Resimleri kalite yönünden veya ölçüsel olarak sıkıştırmak size büyük hız oranları sağlayacaktır. Ayrıca ücretli bir JPG formatındaki görselleri tarayıcılara göre .webp yapan eklentileri de kullanmanız büyük fayda sağlayacaktır.

LazyLoad Kullanın

Lazy Load bir geç yükleme eklentisidir. Sitede ihtiyaç duyuldukça görsel çeker. Bu da aynı sitede 100 fotoğrafı çekmek yerine kaydırma çubuğu aşağıya indikçe fotoğraf çekmesi şeklinde yorumlanır. Bir lazy load eklentisi hız konusunda büyük destek sağlamaktadır.

Bunun için stabil ve etkili çalışan ücretsiz BJ Lazy Load eklentisini kullanabilirsiniz. Eklenti, sitenizin daha hızlı yüklenmesini ve bant genişliğinden tasarrufu sağlar. Bu eklenti, tüm gönderi resimlerinizi, küçük resimlerinizi, gravatar resimlerinizi ve içerik iframe’lerinizi bir yer tutucu ile değiştirir ve ziyaretçi sayfayı kaydırdığında tarayıcı penceresine girmeye yaklaştıkça içeriği yükler.

WordPress’i Güncel Tutun

PHP 7’de WordPress performansı, PHP 5’e kıyasla 2 kat artmaktadır. Bu yüzden hem güvenlik açısından hem de performans açısından güncel sürümü kullanmanız büyük katkılar sağlayacaktır. Üstelik, WordPress ayrıca PHP 7’nin bellek optimizasyonundan yararlanıp %30-50’lik bir performans artışı sağlamaktadır.

Bu yüzden en güncel PHP 7 sürümü versiyon 5.x ‘e göre çok daha verimli ve hız yeterliliği sağlamaktadır. Saldırılara karşı güvende olmak için mutlaka güncel versiyonlar kullanınız.

Cache Eklentisi Kullanın

Sitenize gelenler mutlaka aradığına ulaşmak ve hızlı çalışan bir site umarak gelirler. Eğer sitenizin sürekli güncellenmediği ve bir sonraki içerik güncelleme işleminin 1 ay sonra olduğunu varsayarsak her kullanıcı siteye girdiğinde veri tabanından yapılan sorgu ve sürekli çekilen resimler hem siteyi hem sunucuyu hem de kullanıcıyı zorlamaktadır. Bu yüzden sitenizde değişiklik olmadığı sürece cache eklentisi kullanmak kullanıcılara sitenizin son indirilmiş halini bir klasörden çeker. Bu da veri tabanını ve siteyi yormaz. O yüzden hızlı sonuç göstermeye devam eder. Cache eklentilerine manuel müdahale ederek sitede değişen alanların güncel halini çekmesini isteyebilirsiniz. Ya da belirli bir süre sonra otomatik cache alması yönünde planlama yapabilirsiniz.

Yukarıdaki “CSS ve JS Minify” başlığında önerdiğim eklenti tüm bunları sorunsuz ve hızlı şekilde yapmaktadır. Ayrıca mobil cihazlar için farklı cache tutan eklenti mobil cihazlarda da yüksek hız alınması için birtakım özellikler içermektedir.

CDN Kullanın

CDN, içerik dağıtım ağı anlamına gelmektedir. Sunucunuz eğer Almanya üzerindeyse Türkiye’den bağlanmanız 2sn’ye sürüyorsa Almanya’dan bağlanmanız 1’sn den daha kısa sürebilir. Sonuçta en yakın sunucu size dosyaları gönderecektir. Yine örnek vermek gerekirse sitenize Hindistan’dan bağlanan bir kullanıcı 8’sn den daha kısa sürede bağlanamayabilir.

Global ölçekteki firmalar CDN ile bağlantı isteği gelen yere en yakın CDN üzerinden dosyaları kullanıcıya gösterir. Bu şekilde Pakistan’daki CDN sunucusu siteyi Hindistan üzerinde gösterecek en yakın kaynak olduğu için bağlantı süresi 8 saniye yerine 1 saniyeden daha kısa olacaktır. Bunların tamamı bir örneklendirmedir. Mantığını aktarmak istedik. Dünya genelinde çalışmalar yapıyorsanız CDN kullanmanızı öneriyoruz.

WordPress web sitesi hızlandırma adımlarını detaylıca açıkladık. Sizin de aklınıza gelen ve yöntem olarak kullandığınız aşamalar varsa içeriğin gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Son Yazılarımız

0
Aklınıza takılan soruların cevabına bakabilir yorumlara katkıda bulunabilirsiniz.x