Meta Etiketlerinizi İyileştirin, Hızlı İndekslenin!

Meta Etiketlerinizi İyileştirin

Meta etiket, bir internet sitesinin içeriğini belirten HTML etiketleridir. Bir site ziyaretçisinin görünümünden saklanır fakat bir internet sitesinin kaynak kodunda görünebilir. Arama motorları günümüzde internet sitelerini dizine eklemek adına farklı teknikler kullandığı için, meta etiketler eskinden olduğu kadar önemli sayılmamaktadır.

Bununla beraber, meta etiket türleri bazı SEO avantajları sunar. Bir internet sitesinin içeriğini tanımlamak ve ziyaretçilerin onu bulmasını kolaylaştırmak adına tercih edilen meta etiketler kurallarına uygun kullanılmalıdır. Çünkü, bu spam olarak algılanmaya ve botların gerçek içerik ile bu meta etiketler tarafından yapılan içeriği ayırt etmek için kullanılacaktır.

Ayrıca meta etiketler;

  • Arama motoru optimizasyonunun en temel yapı taşıdır.
  • Kullanıcıların ihtiyaçlarına göre yaptıkları aramalarda onları ilk karşılayan alandır.
  • İnternet sitenizin gerçek arama sonuçlarında üst sıralarda görünmesini doğrudan etkiler.
  • Organik ziyaretlerinizin ve gösterimlerin artışına katkı sağlar.
  • Bazı etiketler kullanıcıları sınırlamak, yönlendirmek ve etkileşimli davranışlar için de kullanılabilmektedir.

Meta etiket kavramı kulağa ne kadar teknik bir terim olarak gelse de, öğrendiğinizi zaman kısa süre içerisinde pekiştirip kolaylıkla kullanabililirsiniz. Özetle meta etiketler, internet sitenizin kısa açıklamaları denilebilir. Arama motorları, bir internet sitesinin herhangi bir araması için iyi bir arama sonucu olup olmadığını belirlemek için bu etiketleri kullanır. Bundan dolayı, meta etiketleri oluşturmak için profesyonel bir dijital pazarlama ajansı ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Bu seçimle ilerlemeniz iyi sonuçları sitenizde görmenizi kolaylaştırır.

Meta Etiket Türleri Nedir?

Meta etiket türleri, birbirinden çok farklı amaçlarla kullanılsa dahi arama motorunun web sitesi içeriklerini daha iyi anlayabilmesi adına sayfayla ilgili bilgi sağlamak için kullanılmaktadır. Bu etiketler, arama motorlarına internet sitenizle ilgili bilgiler verir. Meta etiketlerin bazıları, son kullanıcı tarafından sadece yazı çıktısı olarak görüntülenir.

Meta Etiket Türleri

Meta title ve meta description verileri kriterlere göre doğru anahtar kelimelerle zenginleştirildiğinde sıralama ve trafik oranlarınızın artış göstermesi mümkündür. Arama motorlarında yüksek sıralara listelenebilmeniz için meta etiketleri olması gerektiği gibi kullanın.

Sizler için hazırladığımı tam 7 birbirinden güçlü anahtar kelime tespit araçlarını şimdi deneyimleyin, sizin için en doğru anahtar kelimeleri meta etiketlerinizde kullanın!

Meta etiket türleri, web sitesinin içeriğini ve kullanıcılara ne sunduğunu açıklayan bir açıklama dizidir. Aynı zamanda arama motoru sonuç sayfalarında görünen bir ön izleme parçacığı da sunar. Meta etiket, her sayfa için özel olmalı ve arama yapanları sitenize tıklamaya ikna edecek kadar da ilgi çekici olmalıdır.

İçeriğinizi tanımlamak adına kullanılan etiketlere meta etiketler denmektedir. İçerikle ilgili bilgi vermek için kullanılırlar. Bundan dolayı arama motorlarının internet sitenizi doğru bir biçimde dizinlerine eklemesi için meta etiketlerinin doğru kullanılması gerekir. Bu etiketler, bütün arama motorları için aynı olabilir. Fakat kullanım tipleri farklılık gösterebilir.

Google ve diğer arama motorları birbirine benzer olarak ortalama 150 – 160 karakter uzunluğunda meta description istemektedir. Bu karakter sınırını bilip metni ona göre revize etmeniz gerekebilir. Meta etiketler ne kadar kısa, öz ve doğru anahtar kelime barındırırsa o kadar etkili olur.

  • Doğru İçerik İlişkisi: Meta açıklaması ve anahtar kelimeler, sayfadaki içerikle uyumlu olmalıdır.
  • Aşırı Anahtar Kelime Kullanımından Kaçınma: Çok fazla anahtar kelime kullanmak, hedef kitlenizin kafasını karıştırabilir.
  • Başlık ve Açıklama İlişkisi: Başlık ve açıklama arasındaki uyum, ziyaretçilerin sayfanın içeriği hakkında doğru bilgi almasını sağlar.
  • Meta Etiketlerin Genel Fonksiyonu: Meta etiketleri, arama motorlarına web sitesi hakkında daha fazla bilgi sağlar ve genellikle <head> kısmında yer alır.
  • Body Kısmında Meta Etiketleri Kullanımı: Meta etiketlerinin <body> kısmında kullanılması, arama motorları tarafından tanımlanamayabilir ve geçerli olmayan bir bildirim oluşturabilir.

SEO’da Etkili Olan Meta Etiketler

Kullanıcı istediği bilgiye ulaşmak adına arama motorlarında arama yaptığı zaman neden sizin sitenizi ziyaret etmeli diye hiç düşündünüz mü? Burada önemli olan husus kullanıcının önüne sizlerin içeriklerinizin çıkmasını sağlamak ve onlara merak uyandırmaktır. Burada meta etiketlerin görevi arama motorlarına internet sitenizin ne hakkında olduğunu söyler. Aynı zamanda meta etiketler, kullanıcıların internet sitenizi arama sonuçlarına ulaştığı zaman tıklayıp tıklamayacaklarına karar vermelerine olanak sağlar.

  • Meta Title: <title>Sayfanın Başlığı</title>  şeklinde kullanılır. Meta title aslında bir meta etiketi değildir ancak meta açıklamaları ile beraber kullanılır. Bu etiket tanımlandığı zaman arama sonuçlarına görünmesi istenen başlık açıklanmış olur. Doğru bir gösterim için 60 karakteri aşmamanız sizin yararınıza olur.
  • Meta Description: <meta name=”description” content=”Sayfanın açıklaması” /> şeklinde kullanılır. Meta description, başka bir deyimle meta açıklamaları arama sonuçlarında sayfaların kısa bir açıklamasını yapıldığı kısımdır. Web sitenizdeki her sayfa için bir meta açıklamasının olması arama motorları tarafından tavsiye edilen bir husustur. Arama sonuçları maksimum 160 karaktere kadar açıklamanızı gösterir.
  • Meta Robots: <meta name=”robots” content=”…, …” /> şeklinde kullanılır. Bu etiket, arama motorlarına verilecek olan bilgileri tanımlar. İçince follow, index, noindex ve nofollow gibi veriler bulunur. Burada tanımlanan bilgilere göre arama motoru botları sayfayla ilgili işlem yapar. Farklı bir seçenek olarak robot.txt dosyasından da tanımlanabilmektedir.
  • Meta Content-Type: <meta http-equiv=”Content-Type” content=”…; charset=…” /> şeklinde kullanılır. Bu etiketle sayfanın içerik çeşidini sayfada kullanılan karakter grubunu tanımlar. Bizim için burada önemli olan nokta karakter grubudur. Türkçe karakterler de içerisinde olmak üzere pek çok karakteri bünyesinde barındıran UTF-8 burada tanımlanmaktadır.
  • Meta Refresh: <meta name=”refresh” content=“x;url” /> şeklinde kullanılır. Bu etiket web sayfanızın ne kadar sürede yenileceğini belirtir. Taleplere bağlı olarak belirlene zamanın sonunda yeni bir sayfaya yönlendirme de yapılabilmektedir. Farklı bir seçenek olarak 301 yönlendirmesi ile de aynı işlemler yapılabilir.
  • Meta Notranslate: <meta name=”google” content=”notranslate” /> şeklinde kullanılır. Ziyaretçilerinizin hepsi web sitenizde kullanmış olduğunuz dili bilmiyor olabilir. Arama motorları buna dikkat ederek sayfa açıldığı zaman çeviri için bir bağlantı gönderir. Eğer bunu vermesini istemiyorsanız notranslate etiketini kullanabilirsiniz.
  • Meta Keywords: <meta name=”keywords” content=”…..” /> şeklinde kullanılır. Bu etiket, web sitenize ait anahtar kelimeleri tanımlayan bir etikettir. İçeriğinize ait önemli bazı anahtar kelimeleri buradan yazabilirsiniz.
  • Content Language: < meta http-equiv=”content-language” content=”tr” /> şeklinde kullanılır. Bu etiket, internet sitenizin hangi dilde yayınlandığını arama motorlarına bildirir.
  • Content Type: < meta http-equiv=”content-type” content=”text/html;charset=UTF-8″ /> şeklinde kullanılır. Etiket, web sitenizin karakter kodlamasını gösterir. Türkçe karakterlerin problemsiz olarak görüntülenmesi adına kullanılır. Dilediğiniz karakter kodlamasını UTF-8 yerine kullanabilirsiniz.
  • Meta Author: < meta name=”author” content=”Ad Soyad” /> şeklindedir. Web sitesinin kimin olduğunu, kim tarafından kontrolünün sağlandığını ya da kimin düzenlendiğini gösterir. Bu alana isim soyisim, mail adresi ya da firmanın ismi yazılabilir.
  • Copyright: < meta name=”copyright” content=”Pion Bilişim” /> şeklinde kullanılır. Bu etiket, site haklarının kime ait olduğunu belirtir. Bu alana sitede yer alan içeriklerin ya da görsellerin sahibi olan kişinin ya da firmanın ismi yazılabilir.
  • Meta Abstract: < meta name=”abstract” content=”Sitenizin Açıklaması” /> şeklinde kullanılır. Etiket, siteyle ilgili bilgi verir. İnternet sitenizin hangi hedefle açıldığı hususunda kısa bir açıklama yazabilirsiniz.
  • Meta ViewPort: <meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1.0″> şeklinde kullanılır. Bu etiket, kullanıcın cihazlara göre internet sitesinde görüntülediği alanı kontrol etmek adına kullanılır.
  • Meta Charset: <meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=utf-8″ /> şeklinde kullanılır. Web sitesinin içerik çeşidini ve karakter setini tanımlamak için kullanılır.

Bu meta etiketleri arama motorları tarafından paylaşılan ve kabul gören etiketler olarak bilinir. Diğer meta etiketlerinin de tercih edilmesinin farklı yararları olabilir. Özellikle title ve description etiketlerinin kullanılması web sitenizin sıralamasına büyük avantajlar sağlar. Ayrıca OnePage SEO kriterleri içinde taranma ve listelenme adına önemli bir paya sahiptir. Önem vermeniz gereken husus, içerikle ilgili bilgi veren meta etiketleri web sitenizin tümüne değil tanımlanan sayfaya has olmalıdır. Eğer bu etiketleri nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız SEO ajansı olan Dijital Yuva’dan destek talep edebilirsiniz.

Meta Description Neden Önemlidir?

Meta description etiketleri ve söz konusu etiketlere yazılan içerikler, arama motoru sonuç sayfalarında ziyaretçiler tarafından direkt görüntülendikleri için sayfaların ziyaret edilme oranlarını etkiler. Bundan dolayı başarılı bir şekilde oluşturulan; metini mümkün olduğunca en kısa, ilgi çekici ve doğru bir biçimde kullanıcıya yönlendiren meta description etiketleri kullanıcıların siteyi ziyaret etme tercihlerini pozitif yönde arttırır. Sağlamış olduğu tıklama oranı etkisiyle meta description metinleri SEO süreçleri adına oldukça önemlidir.

Bu etiket önceden sıralamalarda büyük bir güce sahipken şimdilerde farklılaşan algoritmalarla etkisini yitirmiştir. Meta açıklama etiketi sıralamanız belki matematiksel olarak bir katkı sağlamaz fakat arama motoru sonuç sayfalarında ziyaretçiler tarafından görüldüğünden dolayı hala çok önemlidir.

Meta description etiketi kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalara değinmek gerekirse;

  • Bütün sayfalar için benzersiz meta açıklama metni oluşturulmalıdır.
  • Meta açıklama metni sayfayı tanımlayan mümkün olduğu kadar kısa ve sayfanın içeriğiyle uyumlu bir metin olmalıdır.
  • Kopya ve özgün olmayan meta açıklama metinleri tercih edilmemelidir.
  • Kullanıcıların arama motoru sonuç sayfalarında içeriklere yönelik ilgi çekecek meta açıklamaları kullanmak sayfanın tıklama oranlarını arttırmak adına önemlidir.
  • Meta description etiketinde kullanıcının talebi dikkate alınarak ihtiyaç duyabileceği içeriğin sitede yer aldığını gösteren metnin vurguları kullanılmalıdır.
  • Meta description etiketlerinde kullanılan metinlerin farklı ekran büyüklüklerinde de net bir şekilde görüntülenebilmesine olanak sağlamak için ekran pixel sınırlarına dikkat edilmesidir. Aynı zamanda meta açıklama metinleri sınırlara uygun olmalıdır. Diğer türlü metinlerin bir kısmı küçük ekranlarda görüntülenemeyebilir.

Peki, meta description metni kullanmaz ya da meta açıklama kısmını boş bırakırsanız ne olur?

Arama motorlarının sonuç sayfasında aynı şekilde bir açıklama metni görünür fakat bu, metnin içerisinde gelen öylesine bir yazı olur. Bu açıklamanın sizlerin bizzat yazabileceğiniz etkili bir metin ile aynı etkiyi yaratması beklenmez. Sonuç olarak da, ziyaretçileri web sitenize çekmek adına önemli bir avantajı itelemiş olursunuz.

Önemli: Bazı durumlarda meta açıklamanız kullanıcı aramasıyla eşleşmeyecek düzeyde iyi Google meta description bölümünü içerikten bir alanı alarak kendi revize edecektir.

Son Yazılarımız