Yerel SEO Stratejileri | 11 Adımda Zirvede Olun

İşletmeler için yerel SEO stratejileri

Yerel SEO stratejilerinin işletmeler açısından ne kadar önemli olduğu hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Özellikle özgün alanlarda faaliyet gösteren işletmeler, potansiyel müşterilere ulaşmak ve düşük rekabetli yerel SEO avantajlarını uygulamak ister. Bunun için çeşitli teknik işlemleri ve dijital stratejilerin uygulandığını bilmelidirler. Bu stratejiler, işletmelerin sınırlarını belirlemeden, müşteri tabanını genişletme ve rekabet avantajına kadar birçok veriyi anlama imkanı sunar.

SEO’ya tamamen bir stratejisi olarak bakabilir ve bir sitenin geleceğiyle ilgili planlama yaparken, hizmet ve ürün nezdinde gerçekleştirilen bir pazarlama olduğu unutulmamalıdır. Web sitelerinde strateji geliştirmek, ürün pazarlama konusunda kullanıcın en hızlı ve verimli biçimde ürüne ulaşabilmesi adına yapılan çalışmalardır. Bu çalışmalarla beraber var olan sitenizin performansı ve doğru bilgiyi amaçlayarak potansiyel müşterilerinize verimli kategoriler oluşturabilirsiniz.

İşletmeler için yerel SEO stratejileri geliştirme noktasında birden çok etken olduğu için bu stratejilerden hangisinin ya da hangilerinin sizin siteniz için uygun olup olmadığını kontrol etmekte yarar vardır. Özellikle de ürün satışı yapan ve geniş kitlelere erişerek, dönüşüm oranlarını yükseltmek isteyen işletmelerin site performansı rakiplerine göre son derece iyi olmalıdır.

Bu hususta yapmanız gereken en önemli çalışmalardan bazıları aşağıda ileceğimiz yerel SEO stratejilerinin sitenize uygulanabilirliğini analiz etmek ve işleme almak olmalıdır.

Google My Business (GMB) Kullanımı

2014 yılından bu yana işletmelerle ilgili konum ve iletişim bilgileri gibi verilerin yerel aramalarda görüntülenmesini sağlayan Google My Business, pek çok kişinin hızlı bir şekilde gereksinimlerine erişimini ve pek çok işletmenin rakiplerinin içerisinden ayrılmasına imkân sağlayan ücretsiz bir Google hizmetidir.

Google My Business

GMB, benim işletmem anlamına gelmektedir. Aynı zamanda işletmeleri içeren yerel SEO’nun önemli bir unsuru da diyebiliriz. Google My Business’a yalnızca işletme sahipleri değil potansiyel müşteriler de görsel yükleyebilir ve işletmenizle alakalı yorum yapabilir.

Bu hizmetin bir diğer avantajı da analizledir. Hizmetin sunmuş olduğu analizlerden profilinizin ne kadar görüntülenme aldığını, telefon vasıtasıyla işletmenizle iletişime geçen müşteri sayısını, web sitenizin profilinizdeki bağlantıdan kaç defa tıklandığını ve buna benzer ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

  •  Doğru işletme bilgileri ekleyin: İsim, adres, telefon numarası, çalışma saatleri vb.

Google, doğru ve eksiksiz bilgilere sahip işletmelerin doğru aramalar ile eşleşmesinin daha kolay olduğunu belirtiyor.  Bu sebeple işletme profilinize web sitenizin bağlantı adresini, adresinizi, telefon numarasını, mail adresini, hizmet alanınızı, çalışma saatlerinizi eksiksiz ve doğru şekilde ekleyin. Bunun dışında GMB’deki işletme bilgilerinizin sürekli güncel olması da çok önemlidir.

Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması; SEO, sosyal medya yönetimi ya da ücretli reklamlar gibi pek çok hizmet alanında son derece önemlidir. Dijital dünyada gelir elde ederek büyümek isteyen işletmeler, doğru etkin kitleye ulaşabilmek adına anahtar kelime analizi yapmalıdır. Özellikle SERP’te üst sıralarda yer almak istiyorsanız, anahtar kelime araştırmasını iyi yapmalı, kullanıcı sorularına doğru ve özgün cevap vermelisiniz.

  • Yerel SEO için anahtar kelimeleri tanımlayın

İşletmeniz ile alakalı yerel anahtar kelimeleri tanımlamak adına anahtar kelime analizi yapmanız gerekir. Mesela, “şehir adı + ürün” gibi tanımlamalar kullanabilirsiniz. Rekabet seviyesini ve arama kapasitesini göz önünde bulundurarak bu şekilde anahtar kelimelerinizi seçebilirsiniz.

  • Hedef kitlenizin ne tür aramalar yaptığını anlayın

Hedef kitlenizi iyi tanımak, onların ne tür aramalar yaptığını anlamanız oldukça önemlidir. Onlarla iletişim kurabilir ya da sosyal medyanın gücünden yararlanarak onlarla ilgili bilgileri analiz edebilirsiniz. Bu şekilde hedef kitlenizin hobileri, işleri, tercihleri ve kaynakları hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Sizlerin en iyi 7 anahtar kelime bulma aracını anlattığımız yazıya göz atmanızı isteriz.

Yerel İçerik Oluşturma

Yerel içerik, işletmenin hedef kitleye ulaşmak istediği yere özgü verileri içerir. Mesela, bir restoran için yerel konserler ya da etkinlikler hakkında blog içerikleri üretmek, restoranın yerel SEO faaliyetlerine katkı sağlayabilir. Benzer şekilde, bir yerel SEO ajansı için bölgesel stratejiler hakkında bilgi vermek, etkin kitleye değerli bilgiler sunar.

  • Yerel ilgi çekici içerikler üretin: Blog yazıları, vloglar, incelemeler.

Arama motorlarının web sitenizi SERP’te üst sıralamalarda göstermesi için, düzenli olarak içerik üretmelisiniz. Düzenli ve özgün içerikler üreten siteler üst sıralarda yer alır. Hizmet verdiğiniz ve hedeflediğiniz bölgeye uygun dikkat çeken içerikler üreterek hedef kitlenizi sitenize çekebilirsiniz. Bunun için blog sayfalarında yerel içerikler paylaşabilir, bölgenize ait vloglar çekebilirsiniz.

  • Yerel olaylar, haberler ve topluluk etkinlikleri hakkında içerikler oluşturun

Hedef kitleyle bağlantı kurmak için yerel işbirlikleri yapılmalıdır. Yerel etkinliklerle ortak organizasyonlar düzenlemek bu yöntem için son derece uygundur. Festivaller, fuarlar, konferanslar ya da topluluk etkinlikleri, hedef kitleye direkt ulaşabilmek adına yararlı ortamladır. Haberlerde yer alarak da hedef kitlenizle direkt temas halinde olabilirsiniz. Yerel gazeteler, dergiler ve bloglarda içerikler oluşturabilirsiniz.

Gerçek İncelemeler ve Değerlendirmeler

İşletmenizin müşterilerinden pozitif incelemek ve değerlendirmeler almaya teşvik edin. Gerçek incelemeler, yerel SEO için oldukça önemli bir etkendir. Pozitif değerlendirmeler için müşterilerinize teşekkür edin ve olumsuz incelemelere profesyonel bir şekilde cevap verin.

  • İşletmenizin tüm görsellerini özenle ve yüksek kalitede ekleyin
Google My Business İncelemeleri
Gerçek Google My Business incelemeleri, potansiyel müşterilerinize kendinizi ve işinizi daha kolay tanıtma ve ikna imkanı sunmaktadır.

Hizmetlerinizi, ürünlerinizi ve işletmenizi en iyi şekilde temsil edecek kaliteli görseller eklemeye özen gösterin. Görseller, kullanıcılara işletmenizin genel imajı ve kalitesiyle alakalı fikirler verir. Aynı zamanda, görselleri Google algoritması ve SEO’ya uygun olarak optimize ederek arama motorlarında daha görünür kılabilirsiniz.

  • Videolar ile gerçekten o işi yaptığınızı kanıtlayın

Video içerikleri dijital dünyada en fazla etkileşim alan içerik türü haline gelmiştir. Fotoğraf tabanlı içeriklerle hayatımıza giren sosyal medya mecraları da, video içerikleri ön plana çıkarmak adına farkı taktikler geliştiriyor. Bu sebeple paylaşacağınız videolarla sattığını ürünleri ve verdiğiniz hizmetleri potansiyel müşterilerinize en şeffaf şekilde aktarın.

  • Müşterilerinizden yorum veya beğeni yapmasını isteyin

Yerel SEO’ya katkı sağlamak adına müşterilerinizden yorum ve beğeni yapmasını isteyebilirsiniz. Onları bir mail göndererek ya da SMS yoluyla teşvik edebilirsiniz. Yerel SEO sıralamalarında GMB yorumları çok önemlidir. Müşterilerinizin olumlu yorumları ve beğenileri işletmenizin görünür olmasını sağlar ve size karşı olan güveni arttırır. Bu hem daha iyi bir sıralama hem de daha fazla müşteri avantajı demektir.

Bağlantı Oluşturma

Bağlantı oluşturma, SEO için önemli bir öğedir ve diğer web sitelerinden ayrışmayı sağlar. Yerel işletmelerin diğer yerel web sitelerinden bağlantılar alması, arama motorlarında bu işletmelerin daha üst sıralara yerleşmelerini sağlar.

  • Yerel web sitelerinden ve dizinlerden yüksek kaliteli geri bağlantılar alın
Bağlantı Oluşturma Oluşturmayı Keşfedin
Yerel backlink için mutlaka bölgenizde en çok ziyaret alan blog ve haber sayfaları ile iletişime geçin.

Geri bağlantıları mevzubahis olduğu zaman nitelik nicelikten daha önde gelir. Arama motorları, düşük kaliteli kaynaklardan elde edilen çok sayıda bağlantının yanı sıra yerel web sitelerinden ve dizinlerden gelen yüksek kaliteli geri bağlantılara değer verir.

Eğer yerel yerine daha geniş kapsamlı bir backlink çalışması yapmak istiyorsanız kaliteli backlink oluşturmak için 12 stratejiye değindiğimiz yazımızı keyifle okuyacağınızı tahmin ediyoruz.

Web sitenize alacağını gerçek backlinkler sizlere katkı sağlar. Lokal backlink, mesela bir sitenin yerel haber sitelerinden aldığı geri bağlantılardır. Yerel haber bültenleri, bölgesel konuları hedef alan ve çoğunlukla belirli bir il ya da bölge ile alakalı haberler ve içerikler sunan mecralardır. Bu sitelerin yoğun kullanıcı kitlesine ve otoriteye sahip olması, yerel bağlantıların SEO bakımından önemli olmasını sağlar.

Yerel bir işletme ya da site, yerel haber sitelerinden alacağı bağlantılarla daha iyi bir sıralamada yer alabilir ve etkin kitlesine erişme imkânı artar. Yerel bağlantılar, kullanıcıların bölgesel konularla ilgili bilgi aradıkları zaman web sitesini ziyaret etmelerini sağlayarak trafiği arttırır. Aynı zamanda haber sitelerinden gelen bağlantılar, web sitenizin otoritesini ve güvenilirliğini arttırır.

Harita Optimizasyonu

Herhangi bir yerel SEO çalışmasının ilk aşamalarından bir tanesi, bulunduğunu konumu karşılamaktır. Özellikle harita sıralamasında nerede yer aldığınız görmek istediğiniz zaman bu çok önemlidir. Bu durumda zaman zaman harita sıralamanızı kendiniz takip edebilirsiniz.

  • Konumunuzun doğru gösterildiğinden emin olun
Haritanızın olduğunuz bölgede doğru işaretlendiğine emin olun.
Haritanızın olduğunuz bölgede doğru işaretlendiğine emin olun.

MyBusiness hesabınıza giriş yaptıktan sonra “İşletme Girişleri” alanında yer alan işletme kaydınız için kalem ikonuna tıklayın. “İşletme Bilgileri” başlığı ile bir popup açılacaktır. Burada yer alan 3’ncü sekmeden (Konum) harita alanına tıklayıp daha sonra “Ayarla” butonuna tıklayıp yerinizi kırmızı pin işaretini sokak veya bina numaranıza denk gelecek şekilde belirledikten sonra “Tamamlandı” dedikten sonra -yakınlaşıp uzaklaştırma yapmadan- kaydet butonuna tıklamanız yeterli.

Buradan nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz.

Yerel SEO ile arattığınız yer oldukça büyük bir alandır. Harita sıralama sonuçları bir cadde farkla diğer sonuçlardan farklı çıkabilmektedir. Mesela, birinin Bursa’nın 8. Caddesinde “pastane” araması yaptığını düşünelim. Çıkan sonuçlara bakıldığında, o kişinin bulunduğu konuma göre sıralamalar göreceksiniz. Birkaç sokak ilerisinde yapılan aynı arama, farklı bir harita sıralama sonucu çıkaracaktır.

Yerel sıralamanızı sadece tek bir konumdan (Bursa gibi) arattığınız zaman, Türkiye’de gerçekte sıralandığınız konumun sadece küçük bir bölümünü görürsünüz. Bundan dolayı, yerel sıralama faaliyetlerinde ince detaylara dikkat etmeniz gerekir. Böylece, bütün şehirde ya da yerel konumlarda nerede yer aldığınızı görebilirsiniz.

Yerel Anahtar Kelime Yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğu, temel olarak bir web sitesindeki belli bir anahtar kelimenin toplam kelime miktarına oranla sayısıdır. Normalde belli bir anahtar kelimeyle bütün içerisinde arasında bir yüzde olarak alınır. Oran ne kadar büyükse, seçilen anahtar kelime web sitesinde o kadar fazla görünür.

  • Anahtar kelimeleri dengeli bir şekilde kullanarak sayfanın yerel aramalarda daha iyi sıralanmasını sağlayın

Anahtar kelime yoğunluğu bakımından kalite nicelikten daha öndedir. Web sitenizin bütün sayfaları trafik çekme ve neticede iş yapma potansiyeline sahiptir. Fakat kullanıcıların deneyim kalitesi düşükse, sadece satın almadan ayrılmakla kalmaz, aynı zamanda hemen çıkma oranını arttırır. Bunun yanı sıra arama motorlarını, hedef anahtar kelimelerinize oranla siteniz trafik çekmez.

Sosyal Medya Etkileşimi

Yerel SEO sosyal medya etkileşimi, sosyal medya mecralarını kullanarak müşterilerle iletişim kurulmasını, işletme tanınırlığını ve web sitesinin SERP sıralamasının iyileştirilmesini hedefleyen bir stratejidir. Sosyal medya etkileşimi ile işletmenin bulunduğu il, semt ya da bölgedeki müşterilerle iletişimde bulunarak, işletmenin bulunabilirliğini arttırmaktadır.

  • Sosyal medya platformlarını kullanarak yerel topluluklarla etkileşimde bulunun

Bu strateji, işletmenin sosyal medya platformlarını optimize ederek başlar. Daha sonrasında, işletmenin potansiyel müşterilerine yönelik doğru mesajları, kampanyaları ve içerikleri oluşturarak ve bu içerikleri düzenli bir şekilde yayınlayarak sosyal medya etkileşimini arttırmak önemlidir.

Yerel SEO için sosyal medya çalışmalarında, işletmenin yer aldığı bölgedeki sosyal medya topluluklarına ve sayfalarına katılmak da yararlı olur. Bu topluluklar, yerel organizasyonları, haberleri ve içerikleri paylaşarak, yerel müşterilere erişmenizi kolaylaştırır.

  • İşletmenizin sosyal medya profillerini güncelleyin ve yerel etiketlemeler ekleyin

İşletmenizin sosyal medya hesaplarını düzenli olarak güncellemek oldukça önemlidir. Profilinizde doğru ve güncel bilgilerin yer aldığından emin olmalısınız. İşletmenizin çalışma saatlerini, iletişim bilgilerini, adresini ve verdiğiniz hizmetleri güncel tutmak, müşteriler için önemlidir. Aynı zamanda, işletmenizin görsellerini düzenli olarak güncellemek ve ilgi çeken görseller eklemek, müşterilerinizin ilgisini çekmenize ve işletmenizin profesyonel bir görünüm sunmasına yardımcı olur.

Bunların yanı sıra yerel etiketlemeler yaparak, hizmet sunduğunuz bölgeyi müşterilerinize duyurabilirsiniz. Aynı zamanda, böylece bölgede yaşayan potansiyel müşterilerinize de kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Etkili Meta Etiketleri

Meta etiketleri, web sitenizin etkileşimini arttırmanı ve siteye ziyaretçi çekmenin anahtarlarından biridir. Meta etiketlerinde ne kadar özgün olunur ve anahtar kelimeye yoğunlaşılırsa o kadar fazla etkin kitleyle karşılaşırsınız. SERP sıralamasında rakiplerinizin önüne geçer, marka tanınırlığını arttırırsınız. Etkili meta etiketleri ile web sitenizi geliştirmek adına harika avantajlar yaratır, dijitalde var olmak adına yeni yöntemler keşfedersiniz. Böylelikle de kısa süre içerisinde hedefe ulaşırsınız.

  • Sayfa başlıkları ve meta açıklamaları üzerinde çalışarak arama sonuçlarında daha çekici görünün

Arama motorları, kullanıcılara sonuçları sunarken çoğunlukla her sonucun altında bir açıklama metni ve başlık gösterir. Bu açıklama metni, meta açıklaması olarak adlandırılır. İyi yazılan ve konuyla alakalı bir meta açıklaması, kullanıcıların aram sonuçlarında sayfanızın fark edilme oranını arttırır. Kullanıcılar, arama sonuçları içerisinde gezinirken açıklamalar vasıtasıyla hangi sayfanın hangi konuda olduğunu daha iyi anlar.

Aynı şekilde iyi ve ilgi çekici bir sayfa başlığı, kullanıcıların tıklama oranını arttırır. Zira kullanıcılar, arama sonuçlarında dikkatlerini çeken, konuyla ilgili ve etkili başlıklara sahip sayfalara daha çok tıklama eğiliminde olurlar. Bu da doğal ziyaretçi sayısını arttırır.

Yerel Reklam Kampanyaları

Yerel reklam kampanyaları, potansiyel müşterilerin işletmelere ne zaman ve nasıl gideceklerini belirlemeleri adına gerek duydukları bilgileri sunmada firmalara yardımcı olmak için kurgulanmıştır. Diğer adıyla yerel reklam kampanyaları Google harita reklamlarıdır. İletişim numarası, çalışma saatleriniz ya da görseller gibi ekleyeceğiniz ayrıntılı bilgileriniz ile işletmenizle ilgili bilgi verirken potansiyel müşteri trafiğini de arttırabilirsiniz.

  • Google Ads üzerinden harita reklamları ve arama ağı reklamları oluştururken, bölgesel hedefleme yapmak ve aynı zamanda dikkat çekici başlıklar kullanmak gerekir.
Google Haritalarda Reklamveren Bölgesel Markalar
Google haritalarda yakın çevreyi hedefleyen bölgesel reklam çalışmalarına göz atın. Puanlamanın ve işletme detaylarının ne kadar önemli olduğuna yakından bakabilirsiniz.

Arama ağı reklamları, özellikle işletme konumlarına yapılan aramaları yükseltmek adına tercih edilir. Bu reklam türünde, kullanıcıların yapacağı işletme aramalarında firmanız en üstte yer alacaktır. Böylelikle, mağazanıza olan trafiği arttırmış olursunuz. Artık, restoran, benzin istasyonu, eczane ve daha pek çok işletme, arama motorları ve haritalar üzerinde aratılıyor.

Yerel arama ağı reklamları ile sizin mağazanızla alakalı aramaların en üst sırada yer almasını istiyorsanız, bölgesel hedefleme yapmalı ve ilgi çekici başlıklar kullanmalısınız. Harita üzerinden yapılan aramalarda, kullanıcılar her zaman ilk çıkan sonuca yönelme eğiliminde bulunurlar. Bu bakımdan oldukça büyük bir etkiye sahiptir.

Topluluk Katılımı

Yerel etkinliklere katılım ve toplulukla iletişimde olmak, işletmelerin yerel topluluklarda aktif olduğunu göstermesini sağlar. Bu, işletmenin yerel bir imaj oluşturmasına ve SEO’sunu güçlendirmesine yardımcı olur.

  • Yerel organizasyonlara, etkinliklere ve topluluk gruplarına katılarak işletmenizi tanıtın

Yerel etkinliklerde sponsor firma ile etkinliğe katkıda bulunmanız işletmenizin yerel topluluğa değer verdiğini gösterecektir. Bu etkinlikler esnasında işletmenizin ismi ve logosu görünür, bu da firma tanınırlığını arttırır.

İşletmeniz, yerel etkinlikler düzenleyerek toplulukta var olduğunu ve değer verdiğini gösterebilir. Bu etkinlikleri, ürün ya da hizmetleriniz ile ilgili olarak planlamak, potansiyel müşterileri de çekebilecektir.

Yerel işletme odaları, dernekleri ya da diğer topluluk etkinliklerine katılım sağlayın. Bu organizasyonlar, işletmenizin yerel topluluğa katkıda bulunduğunu ve ekonomiye destek verdiğini gösterir.

Yerel SEO yapmanın maliyeti bazı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. İşletmenin kapasitesi, hedeflenen anahtar kelimelerin rekabet seviyesi, optimize edilmesi gereken sayfaların miktarını ve amaçlanan yerel bölge gibi etkenler maliyeti doğrudan etkiler.

Yerel bir işletme genellikle daha düşük bütçeler ile çalışmalar yapabilmektedir. Zira çoğunlukla ulusal düzeyde rekabet etmek markanın başlangıçta daha fazla zorlanmasına neden olmaktadır. Fakat rekabetin yüksek olduğu alanlarda, daha çok çaba ve bütçe gerekebilmektedir.

Yerel SEO’nun maliyetini düşürmek adına işletme sahipleri çoğunlukla kendi kendilerine temel optimizasyonlar yapıyorlar. Fakat daha kapsamlı ve etkili sonuçlar almak için profesyonel bir dijital pazarlama ajansı ile toplantı talep edebilirsiniz.

Son Yazılarımız