E-Ticaret Siteniz İçin SEO Çözümleri – Derin Analiz

Günümüzde insanların e-ticaret sitelerindeki alışveriş stillerinizi analiz ettiğimiz zaman, fiziksel işletmelerde var olan ürünlerin önceki senelere nazaran azalış gösterdiğini ve süreç içerisinde dijitalde varlıklarını oluşturmuş e-ticaret sitelerine yöneldiklerini söyleyebiliriz. İstatistiksel verilere baktığımız zaman her iki kişiden bir tanesi, herhangi bir ürünü satın almadan önce internet üzerinden araştırma yaparken her dört kişiden bir tanesi de net bir biçimde online alışveriş yaptığı gözlemleniyor.

Bununla beraber işletmeler de müşteri potansiyelinin yüksek olduğu bu alanda ürün satın almak isteyen pek çok kişiye hizmet verebilmek adına hızlıca online ürünlerini arttırdılar. Bu artışın sonucunda alandaki rakipler de arttı ve böylece rekabet durumu da kaçınılmaz oldu. Örneğin; herhangi bir ürün sattığınız bir e-ticaret siteniz olsun. İşletmenizle aynı ürünleri satan diğer sitelere oranla sizleri onlardan ayıracak bir şeylerin olması gerekir. Fiziksel bir mağazada nasıl farklı olup öne çıkmanız gerekiyorsa da aynı şeyler dijital ortam için de geçerlidir.

Bir e-ticaret sitesine sahipsiniz ve dolayısıyla müşterilerinizin arama motorlarında ilk olarak sizi bulmalarını istiyorsunuz. Bu durumda sitenize daha çok müşteri çekmenin belli yollarını ararsınız. Bunun için bazı SEO taktiklerinden yardım alabilirsiniz. Ürünlerinizin ilk sayfalarda görüntülenmesi, satış hedeflerinizi arttırır. Aynı zamanda marka tanınırlığı ve işletmenize olan güven de artmış olur.

Anahtar Kelime Araştırması ve Hedefleme

SEO, arama motorlarında üst sıralarda yer alınmasını sağlayan bir optimizasyon stratejisidir. Fakat SEO’nun başarılı bir biçimde uygulanması, anahtar kelime araştırması ve hedefleme aşamaların dayanır. Bu aşamalar, web sitelerinin doğru kitleye erişmesini ve istenilen neticelerin elde edilmesini sağlar.

Anahtar kelime araştırması, sitenizin içeriğini ve meta açıklamalarını optimize etmek adına uygun anahtar kelimelerinin belirlenmesi için önemli bir adımdır. Anahtar kelimeler, kullanıcıların arama yaptıklarında web sitenizin listede çıkmasını sağlayan kavramlardır. Dikkat çekici ve rekabetçi kelimeleri seçmek, sitenizin hedef kitle tarafından bulunabilmesini sağlar.

Anahtar kelime hedefleme, belirlenen kelimelerin sitenizin içeriğine ve açıklamalarına taktiksel olarak yerleştirilmesidir. Doğru hedefleme, sitenizin üst sıralara yerleşmesini ve kitlenizin dikkatini çekmesini sağlar.

  • İlgili anahtar kelimeleri belirleyin ve ürün sayfalarınızda bu anahtar kelimeleri stratejik olarak kullanın.

İlk olarak ürününüzle direkt bir şekilde ilgili olan anahtar kelimeleri belirleyin. Ürün adı, markası, nitelikleri, kullanım amacı gibi etkenleri göz önünde bulundurun.  Seçtiğinin bu kelimeleri, arama motorlarında aratın ve rekabet seviyesini analiz edin. Diğer rakipler bu anahtar kelimelerde üst sıralarda yer alıyor mu? Bu bilgi, hedeflenen kelimelerin ne kadar rekabetçi olduğunu gösterir.

Optimize Edilmiş Ürün Sayfaları

Potansiyel tüketiciler, e-ticaret sitelerindeki ürünlerle alakalı arama motorlarında araştırma yaparlar. Fakat eper ilgili sayfa doğru bir biçimde optimize edilmemişse aranılan ürün kullanıcılar tarafından kolayca bulunamayabilir. Eğer potansiyel tüketicilerin sitenizdeki ürünleri kolayca bulmasını istiyorsanız sayfalarınızı doğru bir şekilde optimize etmeniz gerekir.

  • Her ürünün ayrı bir sayfası olmalıdır

Ürün sayfaları son derece önemlidir. Sayfaları kendi haline bırakıp, neden satış olmuyor diye hayıflanmanız doğru olmaz. Tüketiciler alışverişlerini bu sayfalarda yaparlar ve sizlere geri dönüş sağlanmasına yardımcı olan bu sayfalardır. Her ürünün ayrı bir sayfada yer alması ve kategorilere ayrılmış olması, müşterilerin aradıkları ürünün daha kolay bir şekilde bulmalarına olanak tanır.

  • Sayfa başlıkları, meta açıklamalar ve başlık etiketleri dahil olmak üzere tüm SEO elementlerini optimize edin.

E-ticaret SEO çözümleri için önemli olan bir başka husus da ürün açıklamalarıdır. Ürün açıklamalarını doğru bir biçimde sunan ve özgün olarak yazana her firma arama motorlarında daha kolay bir şekilde ön plana çıkar. Ancak bu hususta kişi ve firmalar anahtar kelime çalışması ile birlikte sayfa başlıkları, meta açıklamaları ve etiketler gibi önemli SEO taktiklerini göz önünde bulundurarak hareket etmelidir.

Hız ve Mobil Uyum

Web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını üstlere çekmek ve daha çok organik trafik elde etmek istiyorsanız, hız ve mobil uyum konularında da dikkatli olmanız gerekir. Mobil uyum, bir web sitesinin elektronik cihazlarda doğru bir biçimde görüntülenmesi ve kullanılabilmesidir. Günümüzde bu cihazların yaygınlaşması ile insanlar web sitelerine buradan ulaşım sağlıyor. Bundan dolayı, web sitesinin mobil uyumlu olması, kullanıcı deneyimini arttırırken SEO performansını da iyileştirir.

Bir web sitesinin başarısı için kullanıcı deneyimi oldukça önemli bir etkendir. Hızlı bir şekilde açılan sayfalar, kullanıcıların daha uzun süre boyunca sitede kalmalarını sağlar ve dönüşüm oranlarını arttırır. Bundan dolayı, SEO’da hız optimizasyonu da oldukça önemlidir.

  • Web sitenizin hızlı yüklenmesini sağlayın.

Site hızı, e-ticaret siteleri için çok daha etkili bir sıralama unsurudur. Yavaş yüklenen bir site demek kötü bir kullanıcı deneyimi anlamına gelir. Kötü kullanıcı deneyimi de aynı şekilde daha düşük bir satış oranı demektir. Sitenizdeki sayfaların hızlı bir şekilde açılması SERP sıralamasını yükseltecek bir etkendir.

Bir web sitesinin hızını optimize etmek adına farklı adımlar uygulanabilir. Öncelikli olarak, web sitesinin sunucu ve sağlayıcı hızı değerlendirilmelidir. Hızlı sunucular, hızlı bir web sitesi demektir. Aynı zamanda, web sitesinin kodlama türü de gözden geçirilmelidir. Fazla ve kullanılmayan kodlar, sitenin yavaşlamasına sebep olabilir. Bundan dolayı, kodların optimize edilmesi ve kullanılmayanların kaldırılması gerekir.

  • Duyarlı (mobil dostu) tasarım kullanarak mobil cihazlarda sorunsuz çalışın

Duyarı bir web sitesi, ister masaüstünde ister mobil cihazlarda açılsın otomatik olarak uyum sağlarlar. Mesela, bir gönderiyi masaüstü ekranda görüntülüyorsanız, tarayıcı penceresinin genişliğini düzenlemek, sayfa bileşenlerinin daha okunabilir bir düzende tekrar değiştirilmesine sebep olur.

Bu durumda duyarlı tasarım, ayrı bir web sitesi açmak ya da ortak ekran ebatları adına ayrı sayfalar oluşturmak gibi seçeneklere nazaran daha ekonomiktir ve daha az kaynak kullanır. Sitenizin duyarlı tasarımını uygun bir biçimde planlayıp test ederek, sitenizin her türlü ekranda güzel görünmesini sağlayabilirsiniz.

Ürün Açıklamaları ve İçerik

Ürün açıklamaları, e-ticaret sitelerinde yer alan açıklama metinleridir. Bu metinler, arama motorları ve tüketiciler için sahip olduğunuz ürün ve hizmetlerle ilgili doğru, faydalı bilgileri veren özgün içeriklerdir. Ürünlerinizi doğru bilgiler ile tanımlayan, kullanıcıların sorularını net ve özgün bir dille cevaplayan ürün açıklama metinleri, nitelikli içeriklerdir. Web sitelerinde yer alan ürünlerin açıklama kısımlarına yerleştirilen metinler, müşterilerin o ürünü satın almasında, benzer ürünlere bakmasına ve siteye üye olarak yeni ürünleri takip etmesine etkili olur.

  • Ürün açıklamalarını özgün ve bilgilendirici yapın.

Ürün açıklamalarında, müşterilerin merak edebileceği bütün ayrıntılara yer vermeniz önemlidir. Ürün içeriği, kullanım şartları, kimler için uygun olduğu gibi özellikleri yazmanız gerekir. Ayrıca ürün açıklamasında dürüst olunması da son derece önemlidir. Yanlış yazılan bilgiler ürünün iade edilme ihtimalini de arttırır. Bunun için her daim doğru bilgilendirme yapılmalıdır.

Özgün olmayan metinler Google tarafından güvenilir değil olarak işaretlenip arama listelerinde görüntülenmeyebilir. Bundan dolayı dijitalde satmak istediğiniz ürünlerin açıklamaları özgün olmalıdır. Özgünlük hem işinize verdiğiniz değeri gösterir hem de müşteriler tarafından kaliteli görünmesini sağlar.

  • Müşterilerin ürünleri daha iyi anlamaları için görseller ekleyin

Ürün açıklamanıza görseller eklemek, müşterilerin ürünler ilgili daha iyi fikir edinmelerine olanak sağlar. Görseller, ürünün niteliklerini ve tasarımını gözler önüne sermek adına kullanılmaktadır. Bundan dolayı, ürün açıklamanıza uygun görseller eklemek, müşterilerinizin satın alma eğilimlerini etkileyecektir.

Kategori ve Filtreleme Sayfaları

E-ticaret sitelerinde ürünlerin doğru bir biçimde kategorilere ayrılması, kullanıcı deneyimini arttırırken, site üzerindeki gezinmeyi de kolaylaştırır. Aynı zamanda kullanıcıların aradıkları ürüne daha kolay bir biçimde erişebilmelerini sağlar. Ürün kategori sayfalarında müşterilere farklı filtreleme ayarları sunmanız da kullanıcı deneyimini olumlu etkileyen faktördür.

Filtreleme sayfalarında, fiyat, renk, beden, marka gibi detayların görünmesi son derece yararlıdır. Bu seçenekler kapsamında müşterileri aradıklarına göre filtrelemeler yaparak, istedikleri ürüne daha kolay bir biçimde ulaşabilmektedirler.

  • Kategori sayfalarını optimize edin ve açıklamalar ekleyin.

Her kategori sayfası için bir açıklama metni ekleyin. Bu uygulama, arama motorlarına sitenizin içeriğini daha iyi anlatır ve ziyaretçilere rehber olur. Her kategori sayfasının anahtar kelimeleri içermesine dikkat edin. Fakat bu kelimeleri doğru bir şekilde sayfalara yerleştirir.

  • Filtreleme seçeneklerini kullanıcı dostu ve SEO dostu bir şekilde tasarlayın.

Müşterilerin ürünlerinizi kolayca bulmalarına yardımcı olan filtreleme seçeneklerini kullanıcı dostu ve SEO dostu bir şekilde tasarlamaya özen gösterin. Bu durum hem kullanıcıların ürünlerinize daha pratik bir şekilde ulaşımını sağlar hem de arama motoru sıralamalarında görünür olmanıza yardımcı olur.

Etkin Site Haritası,İç ve Dış Linkleme

Site haritası, arama motorları üzerinde sayfalarınızın kolaylıkla bulunmasının yanı sıra sayfa içi gezinme tecrübeleri bakımından da kullanıcı dostu bir yöntemdir. E-ticaret sitelerinin SEO stratejisi için aktif bir biçimde kullanılan site haritası, arama motorlarında içeriklerinizin ön plana çıkmasına yardımcı olur. Böylelikle kullanıcılar iç bağlantılar üzerinden kolaylıkla sayfalarınızı inceleyebilir.

  • Site haritası oluşturun ve güncel tutun

Site haritası oluşturmak, sıklıkla tercih edilen SEO stratejileri arasındadır. Sayfanızda yer alan ve içerikleri birbirine bağlayan dosyalar böyle adlandırılır. Bu dosya, arama motorlarının botlarına sitenizde bulunan bağlantıları kontrol etmek için bir yol haritası sunar. Ayrıca botlar, bu haritada yer alan bilgileri kullanarak sayfanızdaki linkler arasında gezinir ve bilgilerinizi dizine kaydeder.

  • İç bağlantılarla sayfalarınız arasında ilişkiler oluşturun.

İç bağlantılar, bir e-ticaret sitesi içerisindeki sayfalar arasında bağlantıları oluşturur. İç bağlantılar, kullanıcı deneyimini arttırırken aynı zamanda arama motorlarına sayfalarınız arasında ilişkileri de gösterir. Bu bağlantılar, ilgili sayfalar arasında olmalıdır. İçerikte yer alan bağlantılar, kullanıcın dikkatini çekecek ve daha çok bilgi sağlayacak biçimde seçilmelidir.

  • Dış bağlantılarla sitenizin otoritesini artırarak daha güvenilir bir profil oluşturun.

Bu konuda sizlere harika bilgiler hazırladığımız 12 adımda kaliteli backlink oluşturma yazımızı okuyabilirsiniz.

Güvenlik

  • SSL sertifikası kullanarak site güvenliğini sağlayın ve kullanıcıları güvende hissettirin

SSL sertifikası, bir e-ticaret sitesine şifreli bir bağlantı sağlayan ve kimliğini doğrulayan dijital sertifikadır. Bir sunucu ve tarayıcı arasında şifreli bağlantıyı kuran bir güvenlik anlaşması olan SSL, internet bağlantılarının güvenli olmasını sağlarken aynı zamanda suçluların iki sistem arasındaki verileri okumasını ve değiştirmesini önler.

İncelemeler ve Derecelendirmeler

E- ticaret siteleri için ürün sayfalarında inceleme ve değerlendirmeler oldukça önemlidir. Bu özellikler, hem arama motorlarında daha üst sıralarda yer almanıza hem de müşterilerinizin güvenini kazanmasına yardımcı olur.

  • Müşteri incelemelerini ve derecelendirmelerini teşvik edin ve görünür kılın

E-ticaret sitenizin inceleme ve değerlendirmelerini aktifleştirin ve müşterilerinizin ürünlerinizi incelemelerini ve değerlendirmelerini teşvik edin. Ek olarak müşterilerin yorumlarını ve değerlendirmeleri e-ticaret sitenizin etkileşimi adına son derece önemlidir.

  • Güvenilir bir ürün ve hizmet sağladığınızı gösterin

E-ticaretin en önemli noktası güvendir. Kısa süre içerisinde müşterilerden bu güveni almak zordur fakat kaybetmek çok kolaydır. Bundan dolayı çevrimiçi incelemeler oldukça önemlidir. Zira potansiyel müşteri, üründen ne bekleyeceğiniz ve işletmenize güvenilip güvenilmeyeceğini bu yorumlardan öğrenir.

İncelemeler sadece işletmeniz ile ilgili olumlu şeyler söylemeye yardımcı olmakla kalmamaktadır Aynı zamanda ürünler, hizmet ya da hizmetin onlar için ne kadar güvenilir olduğunu gösterir. İyi bir detaylı inceleme, büyük ihtimalle sizlere müşterinin tam olarak neye gerek duyduğunu ve ihtiyaca nasıl bir çözüm getirilmesi gerektiğini açıklar.

Arama Sonuçları Özellikleri

  • Ürünlerinizi Google’da işaretleyin (örneğin Schema.org kullanarak) ve zengin sonuçlar elde edin

Rakiplerinizde ayrışarak sitenizi daha ön plana çıkarmak için Schema işaretlemesini kullanabilirsiniz. Google’ın ön plana çıkardığı zengin sonuçlar ürünlerin görünürlüğünü arttırır. Ürünlerinizi daha görünür yapmak için sitenize uygun işaretlemeleri yapmalısınız. Daha sonra schema.org kullanarak yaptığınız işaretleme, sitenizin aram motorları tarafından daha kolay bir biçimde taşınmasını ve anlaşılmasını sağlayacaktır.

Hızlı ve Kolay Ödeme İşlemleri

  • Hızlı ve sorunsuz ödeme seçenekleri sunun

Uygun bir ödeme sayfası, ilk andan itibaren siparişin tamamlanması son ana kadar hızlı ve sorunsuz bir işlen sunmalıdır. Bu aşama, kullanıcılar için zorlayıcı olmamalıdır.

  • Tek tıklamayla sipariş verme gibi kolaylık sağlayın

Online alışveriş müşterilerin bilgilerini, adreslerini ve ödeme bilgileriyle ilgili önemli verileri girmelerini ister. Her alışveriş sırasında aynı bilgilerin yeniden girilmesi satın alma kararlarını olumsuz etkileyebiliyor. Bir e-ticaret uygulamasından tek tıkla sipariş verme, müşterilere sorunsuz bir alışveriş kolaylığı sağlıyor.

Araştırma ve Analiz

  • Google Analytics ve diğer analiz araçlarını kullanarak performansınızı sürekli izleyin

Google Analytics, kullanıcıların e-ticaret sitelerini nasıl bulduklarını, hangi sayfaların en çok tıklandığını, ziyaretçilerin sitede ne kadar durduğunu ve daha birçok ayrıntıyı sağlayarak zengin ve detaylı bilgiler sunar. Bu bilgiler doğrultusunda, işletmeler sitelerinin performansını değerlendirir.

  • Siteyi iyileştirmek için analiz sonuçlarına dayalı kararlar alın

Google Analytics’in sunduğu raporlama ve analiz, çevrimiçi taktiklerinizi geliştirme ve sitenizi iyileştirmek adına temel bir araçtır. Ek olarak bu verileri düzenli olarak izleyip yorumlayarak gereken adımları daha iyi bir şekilde planlayabilirsiniz.

Arama Motoru Dostu URL Yapısı

  • SEO dostu URL’ler kullanarak ürün sayfalarınızı düzenleyin

SEO dostu URL, kullanıcıların web sitelerini anlamlandırmasını sağlayan URL yapılarıdır. Ürün sayfalarını düzenleyeceğiniz bu URL’ler, web sitesinin değerini arttırır ve kullanıcıya güven verir. Eğer bu tür bağlantılar kurmakta sıkıntı çekiyorsanız bir SEO ajansı desteği alabilirsiniz.

  • Kategoriler ve anahtar kelimeleri içeren URL’ler tercih edilir

URL’nizde ilgili kategori ve anahtar kelimeleri kullanın. Aynı zamanda arama motoruna sayfanın sonuçlarda neden görünmesi gerektiğini söyleyin. URL’nizi çok fazla doldurmayın zira spam olarak algılanabilir.

Etkin A/B Testleri ve İyileştirmeler

A/B testi, bir sitede iki farklı senaryonun farklı kullanıcılar adına yayınlanması anlamına gelir. Aynı anda yayınlanma, diğer bütün şartların eşit olduğu bir deney ortamında hangi alternatifin daha yüksek trafik aldığının ölçülmesini sağlar.

  • Ürün sayfalarını, düğmeleri ve ödeme süreçlerini sürekli olarak test edin ve iyileştirin

İdeal neticeler elde etmek adına aynı anda sadece bir parametreyi test edin. Bu, düğmeler, ürün sayfaları ya da ödeme süreçleri gibi parametreleri içerebilir. Birden çok değişkenin aynı anda test edilmesi, gözlemlenen neticeden hangi parametrenin sorumlu olduğunun belirlenmesini zorlaştırır.

Yerel SEO

  • Fiziksel mağazalarınız varsa, yerel SEO stratejileri kullanarak yerel müşterilere ulaşın

Fiziksel mağazalarınız varsa, konuyu derinlemesine analiz ettiğimiz yerel SEO stratejileri içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz. Bu şekilde yerel müşterilere ulaşmanız da kolaylaşır. GMB profili oluşturun ve işletmenizin bilgilerini doğru ve eksiksiz bir biçimde girin. Aynı zamanda yerel dizinler ve haritalarda yer almak adına çaba gösterin.

Rekabeti İnceleyin

  • Rakip e-ticaret sitelerini izleyin ve en iyi uygulamaları öğrenin

İdeal bir rakip analizi, ilk süreçte rakiplerin düzenli bir şekilde takip edilmesi ile olur. Rakiplerin e-ticaret sitelerini düzenli olarak inceleyerek, stratejilerini öğrenip en iyi uygulamaları öğrenebilirsiniz.

  • Kendinizi rakiplerinizden farklılaştırmak için stratejiler geliştirin

Rakiplerinizden sizi farklılaştırmak için uygulayacağınız stratejileri uygulamak ve sürdürülebilir kılmak için yetenekleri firmanıza çekmeli ve tutulmasını sağlamalısınız. İyi bir rakip analizi için dijital pazarlama ajansı olan Dijital Yuva’dan destek talep edebilirsiniz.

Son Yazılarımız

0
Aklınıza takılan soruların cevabına bakabilir yorumlara katkıda bulunabilirsiniz.x