Kaliteli Backlink Oluşturmak | %100 Etkili 12 Strateji

Kaliteli backlink bulma konusunda daha fazla bilgi almak istiyorsanız backlink kavramını anlamak önemlidir.

Backlink, kullanıcıları doğrudan blog sayfanıza veya web sitenize yönlendiren bir bağlantı türüdür. Bu bağlantılar, sitenizin tanıtımını yapmak ve otorite gücünü artırmak için kritik öneme sahiptir. Kaliteli backlinkler, arama motoru optimizasyonu stratejilerinin etkili bir parçasıdır. Alakasız siteler ve düşük DA oranlı sitelerden alınan backlinkler sizlere faydadan çok zarar verecektir.

Backlinkler genellikle gelen bağlantılar olarak adlandırılır ve günümüzde doğru bir şekilde kullanıldığında, arama motorlarındaki sıralamanızı iyileştirmenin en etkili yollarından biri olabilir. Bu bağlamda, backlinkleri bilimsel makalelerdeki veya dergilerdeki referanslara benzetebilirsiniz. Kaliteli bir web sayfasının içeriğinde yer alan bağlantılar, web sitenize değer katar ve arama motorlarına sitenizin güvenilir ve işlevsel olduğu mesajını iletebilir.

Değerli web siteleri, kullanıcının problemlerini hızla ve kolayca çözmesine olanak sağlar. Bundan dolayı kalitesi yüksek web sayfalarında konularınızla ilgili anahtar kelimeleri içeren metinlerde bağlantılara yer vermeniz, web sitenizin arama motorları gözündeki değerini arttıracaktır. Zira Google başta olmak üzere tüm arama motorlarının en sevdiği siteler, kullanıcıların aradığını hemen sunmayı başaran sitelerdir.

Kaliteli backlinkler, web sitenize daha çok ziyaretçi çekmenize, sitenizin arama sonuçları ile daha ilgili hale gelmesine olanak sağlar. İçeriklerinizde yer verdiğiniz kaliteli geri bağlantıların sayısı, web sayfanızın arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur. Sitenizin arama verimini arttırmak adına, yüksek kaliteli backlinkler almanız gerekir. Zira sadece otoriter sitelerden gelecek backlinkler, sayfanızın itibarı adına çok önemlidir.

Normalde Google, sadece gerçek bağlantılar oluşturulmasını talep eder. Bunun için de almış olduğunuz bağlantıların kalitesini rutin olarak kontrol eder. Fakat şöyle bir gerçek var ki, rakipleri geri bağlantı alırken, bunu yapmayanların ilk sayfalarda yer almaları kolay değildir. Sizler de web siteniz için backlink desteği almak isterseniz dijital pazarlama ajansı olan Dijital Yuva’dan destek talep edebilirsiniz.

Eğer kaliteli backlink bulma konusunda araştırma yapıyorsanız sizler için hazırladığımız bu yazıda değindiğimiz konuları başarıyla uyguladığınızda sitenizin çevrimiçi varlığını güçlendirmede önemli bir aşamayı daha geçmiş olursunuz. Yalnız, sadece backlink tek başına SEO çalışması için yeterli değildir. Başarılı bir SEO çalışması için öncelikle “SEO Çalışmasını Başarılı Kılan Temeller” yazımıza göz atmanızı öneririz.

Yüksek Kaliteli İçerik Üretin

Backlink elde ederken göz önünde bulundurmak gereken en önemli nokta link oluşturmaya biçimde içerikler üretmektir. Arama motoru yönergelerine uyumlu olacak biçimde iş ortaklıkları ile çok sayıda geri bağlantı elde edebilirsiniz. Fakat arama motorları tarafından öncelikli ve en fazla dikkat edilecek husus link verilmeye değecek düzeyde içerikler üretmektir.

Arama motorlarının prosedürlerinde göre Google özelinde özellikle de E-A-T siteler için otoriter web sayfalarından alınacak bağlantılar, otorite sinyali hususunda son derece önemli olsa dahi arama sonuçlarında sıralamayı etkileyen ve bağlantı almanıza yardımcı olacak olan en temel etken yine de içerik üretmek olmaktadır.

  • İçeriğiniz bilgi dolu, özgün ve okuyucular için değerli olmalıdır.

İçerik pazarlaması yöntemi ile pek çok arama sonucunda üreteceğiniz kaliteli içeriklerle hem firmaların hem de kullanıcıları ilgisini çekebilir ve doğal yöntemlerden Google prosedürlerine uyumlu ve kaliteli linkler elde edebilirsiniz. Bu hususta en önemli etken her daim için rakiplere oranla çok daha kaliteli içerikler üretmektir. Ayrıca kullanıcı deneyimini en iyi düzeyde tutacak kullanıcı niyeti ile uyumlu içerikler üretilmelidir.

Bundan dolayı link elde etme faaliyetlerine başlamadan önce rakiplerinizi iyi bir şekilde analiz etmeli ve rakiplerinizden çok daha kaliteli içerikler üreterek iyi sıralamalarda yer almalısınız.

Araştırma ve İçerik İlişkilendirme

Konunuz ile ilgili kaliteli içeriği bulduğunuz zaman yapmanız gereken, rakibinizdeki bu içeriği dikkatli bir şekilde okuyup içerisindeki eksiklikleri ve gerekli düzenlemeleri yapmaktır. Hatta gerektiği takdirde içeriği farklı alt başlıkları ve anahtar kelimeler ile zenginleştirmek de işinize yarar. Bunun için iyi bir anahtar kelime araştırması yapmanızı tavsiye ederiz.

  • İçeriğinizi sektörle ilgili önemli kaynaklarla ilişkilendirin.

Üretim sektöründe faaliyet gösteren müşterileriniz için bir pazarlama içeriği yazacaksanız, sağlık ya da finans alanındaki yeni bir müşteriniz için içerik üretmek mutlaka çok farklı bir tecrübe olur. Bundan dolayı, bir içerik oluşturmadan önce sektörün farklı taraflarıyla ilgili araştırma yapmayı ve öğrenmeyi amaçlamak adına vakit ayırmanız gerekir.

Her sektörün kendine özgü yanları olduğu unutulmamalıdır. Bu hususta, içeriğinizi sektörle alakalı önemli kaynaklarla ilişkilendirebilirsiniz. Böylelikle potansiyel müşterilerinize daha kapsamlı bilgiler verebilir ve daha iyi bir iletişim kurabilirsiniz.

  • Konuyla ilgili anahtar oyuncuları tanıyın.

Kullanıcılar, arama yaptıkları konuyla ilgili anahtar kelimeleri çoğunlukla diğer anahtar kelimelerden çok daha fazla aratmaktadırlar. Bundan dolayı ürünleriniz ve verdiğiniz hizmetlerle son derece ilgili olan içerikler için uyarıları alabilirsiniz.

Guest Blogging

Guest blogging Türkçe anlamıyla konuk yazarlık; aynı adı gibi başka bir internet sitesinde içerik üretmek anlamına gelir. Kendi alanınızla ilgili olabilecek bir sitede konuk yazar olarak içerik üretip, kendi internet sitenize bağlantılar alabilirsiniz. Alakalı sektörden gelen ve doğal yöntemlerle elde edinilen bu backlink vasıtasıyla otoritenizin artmasının yanı sıra firma tanınırlığınız için de pozitif bir adım atmış olursunuz.

  • İlgili bloglarda konuk yazılar yazarak backlink elde edin.

Kullanıcı sayısı ve site trafiği fazla olan web sitelerinden ve blog sayfalarından konuk yazar olarak backlink elde etmek en etkili yollardan biridir. Ziyaretçilerin konuk yazar olarak içerik üretip, yayınlayabilmesine olanak sağlayan siteler ve bloglar, doğal kaliteli backlink elde edilmesi için iyi bir uygulamadır. Bu sitelerde yayınlayacağınız içerikler hem pek çok kişi tarafından okunacak hem de bu kişiler yazınızın içinde yer alan bağlantılara tıklayarak sitenizi ziyaret edecektir.

  • Misafir yazılarınızın kaliteli ve ilgi çekici olmasına özen gösterin.

Kaliteli yazılar, kaliteli backlink elde etmek adına önemli bir etkendir. Faydalı, bilgilendirici ve ilgi çekici metinler oluşturarak diğer web sitelerinin ilgisini çekip backlinkler kazanabilirsiniz. Aynı zamanda, sitenizin kalitesini ve tanınırlığını arttırarak doğal backlinklerin kendiliğinden oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medya Paylaşımları

Sosyal medya mecralarında aktif olmak, web sitenizi geri bağlantıların gelmesini sağlayabilmektedir. İçeriklerinizi sosyal medya mecraları üzerinde paylaşarak ziyaretçilerin dikkatini çekin ve sitenizi ziyaret etmelerini sağlayın. Paylaşılan içerikler, popüler hale gelerek daha çok kaliteli backlink elde etmenize olanak sağlayacaktır.

  • İçeriğinizi sosyal medya platformlarında paylaşarak daha fazla görünürlük elde edin.

Web sitenizden ya da blog sayfanız üzerinden farklı konularda içerikler üretip, bunları yayınlıyor ancak bu içerikleri kullanıcılara ulaştırmada yetersiz kalıyorsanız, bu içeriklerden beklentinin altında geri dönüşler alırsınız. Bu hususta günümüzün en büyük yardımcılarından biri de sosyal medya platformlarıdır. Sizler de kendinize ait ya da markanıza ait sosyal medya platformları üzerinden içeriklerinizi paylaşarak daha fazla görünürlük elde edebilirsiniz.

  • Paylaşımlarınızın viral olma potansiyeli taşıdığından emin olun.

Paylaşımlarınıza hashtagler ekleyerek daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Popüler hashtaglerle içeriklerinizi daha görünür hale getirip viral olmasını sağlayabilirsiniz. Viral olacağını düşündüğünüz paylaşımlarınızı takipçilerinize sunarak kullanıcıları beğenmeye ve paylaşmaya teşvik edebilirsiniz. Böylelikle web sitenizin SEO performansını arttırarak ve daha üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz.

  • Rekabetçi analiz yaparak rakiplerinizin backlinklerini inceleyin

Kaliteli backlink oluşturmanın en etkili ve pratik yöntemini mi arıyorsunuz? Bu durumda, rekabetçi analiz ile sitenizi güçlendirmeye başlayabilirsiniz. Rakiplerinizin, hangi web sitelerinden backlink aldıklarını tespit edin ve konuyla ilgili içerikten çok daha iyisini üretin. Pek çok zaman daha uzun, detaylı ve bilgi içeren metinler üretmek ya da kaliteli görsellere yer vermek; kaliteli içerikler üretmenize yardımcı olur.

  • İlgili ve yüksek otoriteye sahip siteleri belirleyin

Arama motorlarında üst sıralarda yer almanız için SEO çalışmalarına öncelik vermeli ve web sitenizi sıralama kriterleri ile uyumlu olarak optimize etmelisiniz. Web siteleri için sıralama etkenlerinden bir tanesi de yüksek otoriteye sahip olmaktır. Eş kalitede iki içeriğe sahip farklı siteler arasında otoritesi yüksek ve içerik kalitesi yüksek olan sitenin SERP sonuçlarında daha üst sıralarda yer aldığını görebilirsiniz.

  • Domain Authority, Page Authority ve Spam Score oranlarını anlayalım

Domain Authority ve Page Authority değerleri, Spam Score ile beraber kullanılan ölçütlerdir. Bu değerler web sitesinin değerlendirilmesinin yapılabilmesi adına site sahibine veri sağlar. Fakat Google hiçbir web sitesi için PA ve DA değerlerini vermez. Bu değerlere kendi analizlerinizle ulaşabilir ya da bunun için bir SEO ajansı tarafından destek alabilirsiniz. Kendiniz incelemek isterseniz bunun için MOZ‘u ziyaret edebilirsiniz.

Hazırlamış olduğunuz backlink içerikleri, seçilen web sitelerine iletilerek geri bağlantıların oluşturulması sağlanabilir. Bu talepleri, web sitelerinin iletişim sayfaları ya da özel geri bağlantı talep formları vasıtasıyla yapabilirsiniz.

  • İlgili sitelere gerçek ve samimi bir şekilde backlink isteği gönderin

Eğer ürün pazarladığınız bir siteye sahipseniz, ürünlerinizi aldığınız kişilerin web sitelerinde yer almayı talep edebilirsiniz. Böylelikle benzer bir web sitesinden güvenilir backlinkler alabilirsiniz. Aynı şekilde güvendiğiniz ve bildiğiniz başka web sitelerinden destek almak da bir yoldur.

  • İsteklerinizi kişiselleştirin ve nasıl bir değer sağlayabileceğinizi vurgulayın

Backlink isteklerinizi kişiselleştirip web sitelerine sunmanız her zaman avantaj sağlar. Böylelikle siteye nasıl bir katkı sağlayabileceğinizi de gözler önüne serersiniz.

İçerik Tanıtımı ve Pazarlama

İçerik ürettikten sonra bunları aktif olarak paylaşın ve tanıtımını yapın. Sosyal medya mecralarında içeriklerinizi paylaşmak, daha çok kişiye erişmenize ve potansiyel bağlantı avantajlarını arttırmanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda, içeriklerinizi sektörünüzdeki ön plana çıkan kişilere ve metin yazarlarına tanıtın.

  • İçeriğinizi aktif bir şekilde tanıtarak daha fazla kişiye ulaşın.

İçeriğiniz ne kadar iyi olursa olsun optimize edilmeyen ve doğru biçimde tanıtılmayan içeriklerin doğal backlink alma ihtimalleri düşüktür. Markanızı ve web sitenizi geniş kitlelerin önüne çıkarmak için aktif olarak tanıtımını yapmalısınız.

  • E-posta pazarlama, influencer iş birlikleri gibi yöntemleri kullanın

İçeriklerinizi ve web sitenizi herkese tanıtmak istiyor ve backlink almak istiyorsanız; e-posta pazarlaması ve influencer iş birlikleri gibi teknikleri kullanabilirsiniz. Bu şekilde içeriklerinizi daha çok kişiye ulaşır ve daha fazla aranan bir web sitesi olursunuz.

Kırık Bağlantıları Onarın veya Yeniden Hazırlayın

Ölü bağlantı olarak da adlandırılan kırık bağlantı, artık çalışmayan bağlantılardır. Kırık bağlantılar, pek çok sebepten olabilmektedir. Fakat en bilinen sebep bir sayfanın silinmesi ya da farklı bir yere taşınmasıdır.

  • Bozuk bağlantıları tespit edin ve ilgili içeriğinizle değiştirilmesi için öneriler sunun

Bozuk bağlantılar sitenizde yer alan harici ve dahili linklerden meydana gelir. Web sitenizde yer alan bağlantılar bir şekilde mevcut olmayan bir sayfaya çıkıyorlarsa bunlara bozuk bağlantı denilmektedir. Bozuk bağlantıları belirli siteler aracılığıyla tespit edebilirsiniz. Tespit ettikten sonra link veren siteyle görüşüp düzeltme yapmanız gerekir.

Yüksek Otoriteli Dizinlere Katılın

Backlink almaya başlamak adına en iyi yer, yüksek otoriteli dizin web siteleridir. Yeni ve güvenilir backlinkler elde etmek adına yer ararken, sektörünüzde iyi sıralamada olan web siteleri, dizinlere katılın.

  • İşletmenizi yüksek otoriteli dizinlere ekleyin

Hizmet verdiğiniz sektörle alakalı ya da genel otoritesi yüksek dizinlere sitenizi ekleyerek tanınırlığınızı ve otoritenizi arttırmaya çalışın. Etkisi azaldığı düşülse de hala web sitelerine önemli destekler veren kaliteli dizinler mevcuttur. E-ticaret işletmenizi yüksek otoriteye sahip dizinlere ekleyebilirsiniz. Sitenizi dizinlere eklemek, trafiğinizi arttırır ve kaliteli backlinkler almanızı sağlar.

  • İşletme bilgilerinizin güncel ve tutarlı olduğundan emin olun

İşletmenizin iletişim bilgilerini çevrimiçi mecralarda güncel tutmak, etkin müşterilerinizin ya da var olan müşterilerinizin sizinle hızlı ve kolay bir biçimde iletişi kurmasına yardımcı olur. Böylelikle sorularını cevaplayabilir, istekleri değerlendirebilir ve müşteri memnuniyetini arttırabilirsiniz.

Yorumlar ve Forum Katılımı

Forum başlıklarına yorum yapmak en kolay ve yaygın backlink alma yöntemlerinden biridir. Yapmanız gereken şey sektörünüzle alakalı konuları bulup filtrelemek ve sonrasında yorum yapmaktır.

  • İlgili forumlarda ve bloglarda aktif olarak katılım gösterin.

Sektörünüzle alakalı forum ve blog sayfalarında aktif olarak içerik paylaşarak, sektörünüzdeki diğer kullanıcılarla iletişimde kalın. Ayrıca bu platformlardan sayfanızı ilgili backlink kaynaklarıyla canlandırmayı deneyin. Aktif olarak katılım gösterip, paylaşımlarınızda ve yorumlarınızda bilgiler sunabilirsiniz. Bu diğer kullanıcıların da ilgisini çekecektir.

  • Değerli yorumlar yaparak backlink fırsatları yaratın

Trafiği yüksek ve gerçek kullanıcı potansiyelinin olduğu blog sayfalarına, değerli yorumlar yapın. Bu yorumlar rastgele backlink almak adına yazılan yazılar olmamalıdır. Yazarın cevabını hak edecek, bağlantı verebileceği yorumlar olmalıdır.

Haberdar Olun ve Güncel Kalın

Güncel kalmak, devamlı olarak değişen trendleri ve algoritma değişikliklerinden haberdar olmayı gerektirir. Kaliteli backlink alma yöntemlerinden bir tanesi de budur.

  • SEO ve backlink konularındaki gelişmeleri takip edin

SEO ve backlink ile ilgili bilgilerinizi güncellemek için sorumluluk almalı ve işleri sıkı tutmalısınız. Diğer türlü SEO ve backlink konuşlarındaki gelişmeleri farklı bir boyuta atlarken, siz hala eski ilkeleri takip edeceğiniz için sorun yaşayabilirsiniz. SEO ve backlink konularında güncel kalmak adına takip edebileceğiniz pek çok farklı site ve kaynak bulunur. Sosyal medya platformları, web siteleri, video kanalları ve daha birçok kaynak üzerinden gelişmeleri takip edebilirsiniz.

  • Algoritma güncellemelerine dikkat edin ve stratejinizi buna göre uyarlayın.

SEO ve backlink çalışmaları bir defa yapılıp bırakılan bir iş değildir. Bu çalışmalar devamlı olarak güncel tutulmalı ve geliştirilmelidir. Zira algoritmalar devamlı değişir, rakipleriniz yeni taktikler uygular, sektörünüzde yeni gelişmeler olur, hedef kitlenizin talepleri değişir. Bundan dolayı algoritma güncellemelerine dikkat edin ve stratejinizi de bu yönde geliştirin.

Kaliteli Backlinkleri İzleyin ve İzlemeye Devam Edin

Zararlı backlinkler, sitenizin başarısını düşürür. Bundan dolayı bunları temizlemek oldukça önemlidir. Sürekli olarak inceleme, iletişim, düzenli izleme zararlı backlinklerden kurtulmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda kaliteli backlinkler elde ederek sitenizin performansını arttırabilirsiniz.

  • Elde ettiğiniz backlinkleri izleyerek kaliteli olduğundan emin olun

Yüksek kaliteli geri bağlantıları elde ettiğinizden ve backlink stratejinizin başarılı olduğundan emin olmak adına, backlinkleri düzenli olarak izlemek ve analiz etmek son derece önemlidir. Kaldırmanız gereken spam içerikler ya da düşük kalitedeki geri bağlantıları bulmak adına belirli araçları kullanarak elde ettiğiniz bağlantıları izleyebilirsiniz. Aldığınız backlinkleri rutin olarak takip edip analiz ederek ve stratejinizde gereken düzenlemeleri yaparak bağlantılarınızın kalitesini ve performansını arttırabilirsiniz.

  • Kötü niyetli bağlantıları düzenli olarak reddedin veya rapor edin

Web sitenizi devamlı olarak kontrol etmek, potansiyel kötü niyetli bağlantıları öncesinde tespit etmenize yardımcı olur. Bundan dolayı, sitenizin emniyet durumunu rutin olarak göz geçirmek büyük önem arz eder. Güncel bir antivirüs programı ile kötü niyetli bağlantıları tespit edebilir ve ortadan kaldırabilirsiniz. Spam geri bağlantılar, web sitenizin itibarını zedeler ve arama motoru sıralamanızı negatif etkiler. Bundan dolayı, backlink profilinizi düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir. Gereksiz ya da spam olarak adlandırılan bağlantıları reddederek temiz bir bağlantı profili elde edebilirsiniz.

Son Yazılarımız

0
Aklınıza takılan soruların cevabına bakabilir yorumlara katkıda bulunabilirsiniz.x