Google’da Yükselmek İçin 6 ETKİLİ SEO Kuralı

Google’da yükselmek adlı kapsayıcı bir makale ile karşınızdayız. Bu makalemizde arama motorlarında yükselmek adına yapılması gereken işlemlerin geneline yakından bakacağız.

Arama motorları uzun sürelerden beri kullanıcılarına en güncel, okunabilir, yüksek performanslı, güvenli, kullanıcı deneyimi odaklı aynı zamanda kolayca bulunabilir olma koşullarını belirtmektedir. Bu yüzden bir web sitesi sahibinin veya işletmenin mutlaka bu kurallar üzerinden gitmesi gerekmektedir. Her seferinde illegal yöntemlerle uğraş vermeden sadece ücretli tanıtım (backlink – hacklink) ve alakasız sitelerden footer link ya da hide link ile yükselmeye çalışanlar mutlaka sistem üzerinde cezalandırılarak bulunabilirliğini ve güvenini kaybeder.

Bu tarz siteler hem içerik anlamında hem de teknik anlamda birçok eksiğe sahip olur. Çünkü amaçları kullanıcı deneyimi değildir. Kullanıcılarına en kısa sürede belirli kelimelerde ulaşmaktır. Bu yapı üzerinden gidenler Google’ın akıllı yapay zeka filtresine takılmaktadır. Sitenin arama sonuçlarında yasaklanması ancak ve ancak kurallara uygun davranılmadığı yani illegal yöntemler kullanıldığında gerçekleştirilmektedir.

Tüm bu kural dışı çalışmaların yerine Google’da yükselmek için hem doğru hem de güvenilir işlemler uygulayıp birçok potansiyel müşterinize marka olarak hizmet sağlamaya başlayabilirsiniz.

Biz bu yazımızı 11 başlık altında toplam 40 etkili kurala göre hazırladık. Hangi alanlarda daha dikkatli olmanız gerektiği konusunda sizleri bilgilendirelim.

Arama Motorları ve Beklentileri

Dünya genelinden en çok kullanılan arama motorları sırasıyla; Google, Yandex ve Bing’tir. Bu arama motorlarının ortak amacı kullanıcının arattığı kelimeye ve içeriğe sahip en iyi sonuçları sıralamaktır. İşte tam da burada en iyi sonuçlarda yer almaya değineceğiz.

Arama sonuçlarında yükselmek için kriterler detaylandırıldığında 250’den fazla madde olduğu savunulmaktadır. Bu maddelere daha yakından ana başlıklar altında değinerek gideceğiz. Bazı kriterleri de SEO analiz araçları üzerinden inceleyeceğiz.

Açılış Hızı ve Gereksiz Kodların Kaldırılması (Sıkıştırılması)

Sitenin açılış hızının düşük olması birçok sebebe bağlı olabilir. Sunucu, görsel kalabalığı, hatalı kodlar veya kullanıcı kaynaklı sebepler olabilir. Google ve diğer arama motorları bu konuda oldukça hassastır. Sitelerin hızlı çalışması ilk kriterimizdir. Bu işlem yapılırken aslında birçok arama motoru kriteri de yerine getirilmiş olacaktır.

Sitenizin açılış hızını Google Page Speed üzerinden kontrol edebilirsiniz. Kendi sitesine buna yapan sizin sitenize neler yapmaz ki ?

Mobil Hız Sonucu:

Google’da Yükselmek İçin PageSpeed verilerini mutlaka dikkate almalısınız. | Mobil Cihaz Puanı

Masaüstü Hız Sonucu:

Google’da Yükselmek İçin PageSpeed uyarılarını dikkate alıp gerekli güncellemeleri yapmanız gerekiyor. | Masaüstü Cihaz Puanı

Tüm arama motorlarının genel beklentisi hız odaklıdır. Yalnız hızın da ötesinde kullanıcı siteye giriş yaptığında ekranına en kısa süre içinde sitenin yansıması olacaktır. Bu yüzden arka planda kodlarınız HTML yapısına yorumlanırken minimum düzeyde koda sahip olmak veya sıkıştırma ile yöntemi performans odaklı yaklaşım sergilenmesi gerekir.

Özel yazılımlarda HTML sıkıştırma işlemleriniz için yazılım ekibinizden destek alabilirsiniz. WordPress hız arttırma çalışmaları yapmak için bizlere iletişim numaralarımızdan ulaşabilirsiniz.

Analiz ve Takip Araçlarına Kayıt Yapılması

Takip edilemeyen hiçbir veride doğru strateji asla belirlenemez.

Bu nedenle sitelerinizi arama motorlarının araçlarına kayıt etmeniz en azında sizlere birtakım sorunların belirlenmesi ve çözümleri konusunda yardımcı olacaktır. En çok kullanılan takip ve analiz araçları; Google Search Console, Google Tag Manager, Google Analytics, Yandex Webmaster Tool, Yandex Metrika ve Bing Webmaster Tool araçlarına üye olarak hem sitenizdeki aksiyonları görebilir hem de toolların tespitlerinden faydalanabilirsiniz. Sonuçta sizin daha iyi bir noktaya gelmenize destek için önerilerde bulunurlar.

Mobil Uyumluluk ve Kullanıcı Deneyimi

Bir web sitesinin günümüzde olmazsa olmaz özelliğidir. 2010 yılında piyasaya çıkan akıllı telefonlar ile web siteleri yepyeni bir çağa adım attı. Mobil cihazların farklı ekran ölçüleri eski sitelerde sorunlara neden olup ekrana sığmama veya yakınlaştırmadan okuyamama gibi sorunları da beraberinde getiriyordu.

Arama motorlarının kullanıcı ekranların özel olarak yeniden yapılanan bu siteler tek sitede onlarca farklı ölçüye göre siteleri yansıtmaya devam etti. Günümüzde yapılan sitelerin %94,8’i mobil uyumludur. Geriye kalan oran henüz sitesini mobil cihazlara uygun olarak hazırlatmayanlardır.

Mobil cihazlara tam uyumlu web siteleri yüksek kullanıcı deneyimine odaklanmaktadır. Bunun sonucunda kullanıcılar siteye hangi ekran ölçülerine sahip cihazlardan girerse girsin belirlenen ölçülerde tasarımı kolayca inceleyeceklerdir.

Bir web sitesini mobil cihazlara uyumlu hazırlamak tek başına asla yeterli olmayacaktır. Çünkü seçilen font ve tüm nesnelerin hele ki butonların yani tıklanabilir alanların etrafının geniş olması gerekir. Çünkü kullanıcı bilgisayar ekranında yaptığı hatalı tıklama oranının kat be kat fazlasını mobil cihazlarda istemeden de olsa yapabilmektedir.

Bu yönüyle bile kullanıcılarınızı sinir küpüne çevirmeden bu alanları belirleyebilirsiniz. Çünkü Google’da yükselmek amacıyla yapılması gereken en temel adım sitenin mobil uyumlu şekilde hazırlanmasıdır. Bu durumlarda kullanıcı deneyimi baz alınarak düzenli ve özenli şekilde oluşturulması gerekmektedir.

Doğru Anahtar Kelime Seçimi

Bir web sitesi için en temel ziyaret akışı içeriklerden gelmektedir. İçerikler anahtar kelimelerimizi ve uygun başlıklarımızı içerdiği için en çok öneme sahip alandır. Sitenizi isterseniz özel web yazılım ile isterseniz de tek sayfa hazırlayın, fark etmez. İçerik olmadığı sürece sitenin ne ile alakalı olduğu tam bir muammadır.

Bu yüzden doğru anahtar kelimeleri seçmek hem kaliteli bir başlık ve güncel bir makalenin oluşması adına önem ifade edecektir. Bizler doğru anahtar kelimeleri seçerek hangi düzende makaleler yazıyoruz şimdi anlatmaya başlayalım.

Anahtar Kelimenin Önemi

Bir SEO uyumlu makale yazmak istediğinizde anahtar kelimenin sizin için ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Kullanıcıların yaptığı arama kelimeleri üzerinden hazırlanan bir makale eğer uygun (trenddeki) başlıklar ile hazırlanıyorsa belirli bir süre içinde yüksek trafik alması beklenir.

Sonuçta makaleniz bir kullanıcının ihtiyacını karşılayabiliyorsa bunları Google kolaylıkla takip edebilmektedir. Sitenizde kalma süresi, cihazlar, ziyaret aralığı ve daha birçok detaya erişebildiği için sizleri sıralamalarda belirli noktalara taşıması için gerekli adımları da atabilmektedir.

Bizler anahtar kelime odaklı yüksek kullanıcı faydasını önemsiyor ve bunu tüm SEO çalışması yapanlara da öneriyoruz.

Anahtar Kelime Bulma Yöntemleri ve Araçlar

Seçeceğimiz anahtar kelimenin ne kadar önemli olduğundan bahsettikten sonra anahtar kelime bulma yöntemleri ve onları tespit ettiğimiz araçlar hakkında da bilgiler paylaşalım. Bunun şu yüzden önemli olduğunu düşünüyoruz. İçerik önemli olduğu için onun ortaya çıkmasını sağlayan kelimeler de Google’da yükselmek için dikkate alınmalıdır.

Anahtar Kelime Bulma Yöntemleri

İlk olarak Google üzerindeki sorgulara dikkat edin. Birçoğu zaten aratılan veya ilk kelime sorgusundan sonra aratılan kelimelerdir. Sonuç bulamayanlar bu yüzden sorgu değiştirerek bazı kaynaklara erişmeye çalışmaktadır. Bu sorgu kelimelerine makalenizle uygun olduğunuz sürece kullanmanız gerekmektedir.

Google İlgili Aramalar Bölümü
Anahtar Kelime Bulma Yöntemleri | Google İlgili aramalar

Alakalı olmayan kelimeleri kullanmanız hem anlatım hem de yanlış indekslenme süreçlerine dahil olmanıza neden olur. Nasıl bulacağınıza dair Google “İlgili aramalar” bölümüne bakmanızı öneriyoruz. Sonuç sayfasının aşağısında yer almaktadır.

Yandex Bunlar da Aranıyor Bölümü

Ayrıca aynı durumda Yandex üzerindeki “Bunlar da aranıyor” de bu işlemi yapabilirsiniz. Bütün kullanıcılarınız Google kullanacak diye bir kural yok. Sonuçta her arama motoruna göre düzenli ve aratım odaklı çalışmalar yapmanız en doğru yatırım olacaktır.

Anahtar Kelime Bulma Yöntemleri | Yandex İlgili Aramalar
KeywordTool Anahtar Kelime Planlama Aracı

Diğer bir yöntem ise uzun kuyruklu kelimeler elde etmemize fayda sağlayan KeywordTool aracıdır. Bu aracın ücretsiz versiyonu bile oldukça farklı sorguları karşımıza getirmektedir. Biz de SEO çalışmalarımızda çokça kullanıyoruz. Birçok arama motorunun içinde size kelime bulma imkanı sunuyor. Google’da yükselmek için doğru anahtar kelime seçmeye gayret ediniz.

Başta Google, Yandex ve Bing olmak üzere; Amazon, eBay, Play Store, Instagram ve Twitter üzerinden ülkeden bağımsız kelime tespiti yapabilirsiniz.

KeywordTool Sorgu Ekranı

Kelime sonuçlarında çıkan kelimeleri seçtikten sonra sağ alt taraftaki “Copy / Export all” seçeneği ile seçtiklerinizi kolaylıkla kopyalayabilirsiniz.

Kelime seçme işlemi yaptıktan sonra makalenizde kullanabilir veya aşağıda bahsedeceğimiz Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı ile rekabet düzeyi, son zamanlardaki aratım oranı değişikliği ve aylık aranma oranı verilerine doğrudan ulaşabilirsiniz.

Bizlere doğruya en yakın sorgu sonuçlarını göstermesi için kullanacağımız bir aracı anlatalım. Genel olarak Google Ads başlı başına ayrı bir konudur ?. O yüzden biz sadece kelime tespit aracını kullanacağız. Ayrıca Google Ads danışmanlığı verirken veya SEO çalışmalarımızda mutlaka faydalandığımız araçlar arasındadır.

Bunun için öncelikle Google Ads üzerinde hesap açmanız gerekir. Buradan mevcut hesabınıza girebilirsiniz.

  1. Sağ üst menüden Araçlar ve Ayarlar‘a tıklayın.
  2. Açılan menü içinde soldaki alanda yer alan Planlama menüsü altındaki “Anahtar Kelime Planlayıcı” seçeneğine tıklayınız.
  3. “Yeni anahtar kelimeler keşfedin” ile ürün veya hizmetinizle ilgilenen kullanıcılara erişmenize yardımcı olacak anahtar kelime fikirleri alın. Aradığınız bir kelimeye alternatif farklı sorguları bulabilirsiniz. Her sorgulamada 10 adet kelime sınırı bulunmaktadır.
  4. “Arama hacmi ve tahminleri alın” arama hacmi ve diğer geçmiş metriklerinin yanı sıra bunların nasıl performans gösterebilecekleri hakkında tahminler elde edin. Aradığınız kelimelerin nasıl bir performans gösterdiğine yakından bakın. Kelimelerinizi ekleyebileceğiniz gibi liste şeklinde yükleyip de sonuçlarına erişebilirsiniz.
Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı

Kelimelerin üç aylık değişim oranları, yıldan yıla değişim oranları ve rekabet oranlarına mutlaka dikkat ederek çalışmalar yapmanız gerekecektir. Eğer ilk kez yeni yayınlanmış bir siteye SEO çalışması yapacaksanız mutlaka orta ve düşük düzey rekabete sahip kelimeler sizlere daha kısa sürede sonuçlar getirecektir.

Ayrıca bazı sorgulara özel açıklayıcı ve kapsayıcı makaleler hazırlamak veya long tail (uzun kuyruk) kelimelere odaklanıp yazılar paylaşmak trafiğinizi mutlaka artıracaktır.

Google’da yükselmeyi anlattığımız yazımızda destek almak için iletişime geçebilirsiniz.

Rakip Analizi

Sizi bir web sitesi, davet edildiğiniz yeri Google ve konukları da rakipleriniz olarak düşündüğümüz kısa bir tura çıkaralım.

Düşününki bir yere davet edildiniz. Giyinip kuşandınız. En güzel takıları veya kıyafetleri giydiniz. Hem dikkat çekiyor hem de yenilikçi tarzınızla bakışları üzerinizde topluyorsunuz. Davetin sahibi sizi şöyle bir gözleriyle tarıyor. Davete eşlik etmenize onay verdi. 10 adet masanın etrafında ikişerli üçerli kişiler sürekli tartışma halinde. Bu masa benim önce ben geldim diyor. Ama kimin ilk masa kimin son masayı alacağı belli değil. Bunun için yer kapmaya çalışıyorlar.

Siz sadece gözlemliyor neler yaptıklarına dikkat ediyorsunuz. Sonuçta sizin de bir masanın başına gitmeniz gerekiyor. Ama rakiplerinizi çok yüksek rakamlı satışlara imza atmış firmalar. Giyimleri ve kuşamları çok elit olan da var rüküş olan da. Kendinizi çok da ezdirmeden çok güçlü rakiplerden yarışabileceğiniz rakiplere doğru yöneldiniz. Ama ne iş yaptığınız henüz bilmiyorlar. Örnek vermek gerekirse “elektrikli bisiklet kiralama firması” olduğunuzu söylediniz. Sizi davetin başka alanına yönlendirdiler. Orada da yine aynı sistem var. Masalar, tartışmalar, sorunlar…

Burada en azından aynı mahallede oturduğunuz ve aynı işi yaptığınız birkaç kişiyi gördünüz. Onların buraya nasıl geldiğini merak ediyorsunuz. Soruyorsunuz ama söylemiyor. Başkasına soruyorsunuz o da “git başka kapıya” diye tepki veriyor. Kırılıyor üzülüyor ve onlardan daha iyi ve onlar hakkında daha fazla bilgi alarak onlardan daha iyi görünümlü masalardaki rakiplerle yarışmak istiyorsunuz.

İşte son aşamada size destek olan ve onlar hakkındaki verilerin toplamına rakip analizi deniliyor. Google’da yükselmek için rakiplerinizi iyi tanımalı ve onları geçmek için iti bir strateji geliştirmeniz gerekmektedir.

Bu rakip analizi, rakiplerinizin kullandığı kelimeler, aldığı baclinkler, link inşaaları, hız ve performans göstergeleri, odaklandıkları kelime, hit sayfaları, domain – page otoriteleri, yüksek trafik kaynakları ve daha birçok kritere bakılmaktadır.

Rakip analizi ileriye dönük hedeflerinizi belirlemek için bir yol haritası niteliğinde olacaktır. Burada önemli olan rakibin yaptığını yapmak değil eksiklerinden faydalanıp yaptıklarının daha iyisini yapmak üzerine çalışmalardır.

Site İçi SEO Çalışması

Web sitenizdeki sayfalarınızın tüm detaylarına kadar optimize edilmesi ve arama motorlarıyla uyumlu, kullanıcı odaklı , yüksek performansla çalışan yapıya gelmesidir. Site içi SEO faktörleri düzenlemelerinin profesyonel firmalar tarafında yapılması sitenizin arama sonuçlarında çok daha iyi noktalara gelebilmesini sağlamaktadır.

Şimdi sitelerimizin iç SEO kurallarına bir göz atalım.

Title ve Description Ayarları

Web sayfamızın başlığı ve içeriği ile ilgili bilgileri arama motoru başta olmak üzere kullanıcılara sunan meta etiketleridir. Bu etiketler sitemizin daha iyi ve doğru şekilde indekslenmesini sağlamaktadır. Aşağıdaki şekilde kullanılmaktadırlar.

<html>
<head>

<title>Hemen %20 İndirimli SEO Eğitimi Alın | Dijital Yuva Akademi</title>

<meta name="description" content="SEO eğitimi aldıktan sonra siz de kendi sitenizi arama sonuçlarında üst sıralara rahatlıkla çıkartabilirsiniz. Hemen %20 indirimli SEO Kursuna Katılın.">

</head>
<body>

Burası web sitenizin içinde görünen nesnelerin geldiği alandır.

</body>
<html>

SEO Dostu URL ve Bağlantı Eklerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Web sitemizin URL’leri başlıktan bağımsız olmamalıdır. Eğer sayfamızın adı SEO Eğitimi ise linkimizde doğal olarak dijitalyuva.com/seo-egitimi veya kodlandığı sayfanın uzantısı (.html, .php, .asp, veya .aspx) olmalıdır. Arama sonuçlarında görünen bu bağlantı kullanıcın çok kısa süre içinde alakalı sayfaya gideceğini düşünmesine katkı sağlar.

Siteniz üzerinden bağlantı verirken title verisini doldurmayı unutmayınız. Bu aynı resimlerdeki alt tagı gibi linkin ne ile alakalı olduğunu arama motorlarına bildirmektedir. Ayrıca linklerinizi güvenmediğiniz sitelere vermek zorunda kalıyorsanız mutlaka rel=”noreferrer noopener nofollow” şeklinde tanımlamanız gerekir. Bu, giden bağlantıya güvenmediğinizi belirtmek üzere kullanılır. Arama motorları tarafından cezalandırılmamak ve spam puanınızın artmaması adına bu yapıyı kullanabilirsiniz.

Görsel İndeks Alma Yöntemleri

Yoğun bir trafik akışına sahip görsel aramalar her 10 sorgunun en az 3’ünün gerçekleştiği yerlerdir. Bu nedenle azımsanmayacak derecede trafik kaynağı sağlamaktadır. Görsellerinizin daha iyi indeks alması için yapmamız gerekenler bellidir.

1-) Alternatif metin: Resminizin arama motorları tarafından okunan açıklamasıdır. Resmin ne olduğu ile alakalı olduğu veriyi taşımaktadır.

Kullanımı, <img src=”fotograf-adi.png” alt=”Fotoğrafın detaylarını en az 4-5 kelime ile yazabileceğiniz alandır.”></img>

2-) Altyazı: Resimlerin altına gelen ve kullanıcılara da görülen değerli bir kelimedir. <figure> tagının içine çağrılmış resimlerden hemen sonra gelip </figure> içinde kapanır.

Kullanımı, <figure> < img src=”fotograf-adi.png”> </img> <figcaption> Google’da Yükselmek İçin PageSpeed verilerini mutlaka dikkate almalısınız. | Mobil Cihaz Puanı</figcaption> </figure>

3-) İçerik ile uyumu: Resimlerinizi konunuz ile alakalı şekilde eklemeniz gerekiyor. Yemek tarifi yaptığınız blog sayfanızda eğer araba görselleri paylaşıp onunla illi bilgi paylaşıyorsanız resim indeks kalitenizi düşecektir. Yemek tarifi blogunuz için içerikte en doğru farklı resim alternatifi “Kış Sebzelerinden Havuçlu Bürüksel Salatası” varsa bunun tarifini anlatmanız resimle uyumlu olmasına etki eder.

Ayrıca sayfanın başlığı içerik ile ilgili anahtar kelime içermelidir. Bir web sitesinin içerik anlamındaki ilk göstergesi <title> tagı içinde yer alan başlıktır. Bu yüzden “Kış Sebzelerinden Havuçlu Bürüksel Salatası” tarifi anlattığınız bir içerik varsa “Kış Sebzelerinden Havuçlu Bürüksel Salatası Tarifi” başlığını kullanmanız uygun olabilir.

Kullanıcıların aratacağı görselleri farklı yüksek çözünürlükte ve ilgi çekici şekilde paylaşmak onların dikkatini çekip sayfanızı ziyaret etmelerine katkı sağlayacaktır.

Sitemap.xml ve Robots.txt Dosyalarının Önemi

Bir web sitesinin sitemap.xml dosyasına sahip olmasını elinizdeki telefonunuzda kayıtlı olan adrese navigasyonla gitmek olarak tanımlayabiliriz. Bu yüzden sitenizin doğru şekilde indekslenmesi ve güncelleme yapıldıktan sonra tarama botlarının tekrar çağırılması için gereklidir. Bu dosyayı zorunda olmadığınız sürece manuel olarak eklememenizi öneriyoruz. Google’da yükselmek için sitenizin taranabilir olması şarttır.

Canlı Örnek: dijitalyuva.com/page-sitemap.xml

Diğer bir konu ise Robots.txt dosyasıdır. Bu dosya hangi sayfaların taranıp hangi sayfaların taranmaması gerektiğini arama botlarına bildirmektedir. Panel sayfanızın taranmasını veya bazı gizli PDF dökümanlarının üyelere gösterildiği klasörün taranmasını istemeyebilirsiniz.

Canlı Örnek: dijitalyuva.com/robots.txt

Gereksiz Sayfaların Yükünden Kurtulun

Bazı sayfalar vardır ki arama sonuçlarında görünmesin istersiniz. Sonuçta sadece görsel eklediğiniz ve herhangi bir yazısı olmayan sayfalardır. Örneğin, slider sayfanızın indekslenmesi özel nedenleriniz yoksa arama motorlarının taramasına kapatılmalıdır. Firmanızın adı aratıldığında kullanıcının ilk sonuçta Slider 1 – Site Adı şeklinde başlık görmesi ve içine girdiğinde herhangi bir veri olmaması sitenizin hemen çıkma oranını ve ziyaretçi memnuniyetini düşürmenize neden olur.

Kopya Sayfalara Dikkat Edin

Eskiden çokça yapılan bu teknik artık tutmuyor. Çünkü Google’ı kandırmak mümkün olmuyor. Sonuçta size yaptıklarınız için ceza veren bir sistem çalışıyor. Şimdilerde kullanılan ama zamanında her başlığın ayrı ayrı sayfa olarak açıldığı dönemlerden bahsediyoruz.

Bir sayfada bir konuyu açıkladıktan sonra o konuya %90 benzer oranda başka bir sayfa oluşturmak içeriklerinizin birbiri ile yarışmasına neden olur. Bu istemediğiniz bir sayfanın başka bir kelimede yükselmesine sebep olabilmektedir. Ana makalenin içinde bir alt madde olarak açıklamak önerilen yöntemlerdendir.

Sayfa İçi Yazı Oranları Önemli

Sayfanızın yazı kod oranı ilgili sayfanın indekslenmesi için önemlidir. Çünkü yeteri kadar içerik olmazsa sayfanın ne ile alakalı olduğu tam olarak anlaşılmayacağı için indekslenmemesine yol açabilmektedir. Makale veya içeriklerinizi en az 600 kelime olarak hazırlayıp yayınlamak sayfa kalitenizi artırmak için idealdir.

Kanonik URL Kullanımı

Kanonik URL ya da Canonical URL aynı içeriğe sahip olabilme ihtimali olan iki sayfa için kullanılmaktadır. Bu işlemi arama sonuçlarında çıkmasını istemediğiniz benzer sayfaya uygulayın. Çıkmasını istediğiniz linkle düzenleyin. Kısa sürede benzer içerikli sayfanın sonuçlarda çıkmadığını görebilirsiniz.

Kullanımı, <link rel=”canonical” href=”https://www.sitenizinadi.com/ilk-makalem“/>

H Başlıklarının Kullanım Kuralları

Heading başlıkları sitemiz için olduğu kadar arama motorları için de önemlidir. İçeriğimizde belirttiğimiz başlıklar hangi konuların önemli olduğunu arama motorlarına anlatmamıza fayda sağlar. Sonuçta başlıkların kullanımı tamamen site sahiplerine aittir. H1 etiket her sayfada 1 adet olacak şekilde kullanılmalıdır. O da anahtar kelimeyi muhakkak içermelidir.

H1’den H6’ya kadar kullanım imkanı bulunmaktadır. Rakamlar küçüldükçe etki değeri artarak devam eder. Her başlık bir öncekinin alt başlığı olabilir. H2 başlık bir anda H4’e inemez.

Site Dışı SEO Çalışması

Off-page SEO olarak da bilinen site dışı SEO çalışmaları arama motorları için oldukça önem ifade eder. Çünkü sosyal olmanız, kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verebilmeniz, popülerliğiniz ve güvenliğiniz sizleri bir adım daha ileriye görücek adımları atmanıza yarayacaktır.

Google’da yükselmek için yapılan dış SEO çalışmaları azımsanmayacak derecede önemlidir. Sitenizi sektörünüz ile ilgili en çok ziyaret alan sayfalarda link tanıtımı ile göstermek size ilgili kitlenin ulaşmasını kolaylaştırır. Daha birçok kriterden aşağıda bahsediyor olacağız.

Dışarıdan Gelen Bağlantı Kalitesi

Backlink olarak adlandırdığımız bu yapı sitenize güvenilir ve hit değeri yüksek sitelerden bağlantı almak demektir. Bu durumlarda domain otorite skorunuz doğrudan etkilenmektedir. Bu otorite skoru güvenilir olduğunuzun göstergesidir. Wikipedia, .edu ve gov gibi özel ve devlet kaynaklı sitelerden alınan backlink çalışmaları genelde kısa süreli etkiler göstermekte ve doğru olmayan çalışmalardır. Bu çalışmalar sitenizin ve doğal olarak sizin hakkınızda davalara neden olabilecek düzeye gelebilir.

Bu yüzden backlink çalışmalarını kendi sektörünüzdeki bir blog sitesinde veya ücretli tanıtım araçlarıyla yapabilirsiniz. Bir sitenin açığından faydalanarak o sitede illegal yöntemlerle link paylaşmak cezai süreçlerle karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.

Anchor Text Kullanımı

Bir bağlantının görünebilir ismi onun anchor textidir. Yani; <a href=”www.sitenizinadi.com/”> Sitemin Adı </a> şeklinde kullanıldığında “Sitemin Adı” kelimeleri anchor text olmaktadır. Sayfa içi linklendirmelerde sayfanın linki ve başlığı ile aynı olan anchor text çok daha etkili sonuçlar verebilmektedir.

İçerik Kalitesi

Sitenizde yer alan içerikler kesinlikle özgün ve kullanıcı odaklı olmalıdır. Kullanıcıya fayda sağlayamayan bir yazı kesinlikle arama sonuçlarında uzun süreli kalmaz. İçeriklerinizi SEO uyumlu hale getirmek hem indeks sürenizi hem de içerik kalitenize olumlu faydalar sağlayacaktır.

Yazacağınız bir makale eğer SEO uyumlu makale yazmanın kurallarına uymuyorsa kullanıcılarınıza ve arama motorlarına iyi sinyaller gönderemezsiniz.

Kullanıcı Faydası ve Okunabilirlik

Kullanıcı faydası bir sitenin veya içeriğin yazılmasında en çok aranan kriter olmalıdır. Çünkü aratılan kelime veya sorguların sitenizde bulunması size ulaşılmasını sağlayacaktır. Arama sonuçlarında bulunabilir olmak için aratılan kelimelere ve başlıklara göre sitenize eklemeler yaparak özgün yazılar hazırlayabilirsiniz.

Anlatım diliniz her zaman kitlenize ve aranızdaki samimi düzene uygun olmalıdır. Bazen kurumsal bazen de samimi yazılar insanlar tarafından olumlu görülmektedir. Hiçbir zaman bir hastanenin samimi dilde bir içerik yazdığına şahit olmadığımız gibi…

Sosyal Medya Bağlantıları

Bir işletmenin sosyal medya üzerinden kullanıcılarıyla irtibatta olup kaynak ziyaret aracı oluyorsa bu harika bir iştir. Sosyal medya yönetimi ile sitenize profesyonel reklam çalışmaları düzenleyip şirket hesaplarınızı yönetebiliyorsanız çok daha fazla kullanıcının sizlere ulaşmasını sağlarsınız.

Ayrıca arama motorlarının dikkatini çekerek Google’da yükselmek için bir koşulu daha yerine getirmiş olursunuz. Google ve diğer arama motorları kesinlikle paylaşım sayınıza, beğeni ve yorumlarına bakmaz. Arama motorları için önemli olan rakamlar değil siteye gelen gerçek kullanıcıların sayısıdır.

Domain Yaşı ve Uzunluğu

Domain yaşı sıralama faktöründe otoriteye uygun olarak listelenmektedir. Arama motorları devamlılığı sever. Eski kullanıcılarını da kurallara uyduğu sürece iyi pozisyonda tutmaya çalışır. İlk kez 10 yıllığına alınmış bir domain herhangi bir şekilde anahtar kelimesinde ilk sırada çıkacak diye bir kaide yoktur. Bu nedenle SEO için domain yaşı geçmişten günümüze devamlılık halinde olması koşuluyla değerli sayılmaktadır.

Domain adının karakter uzunluğu arama motorların içim önemli değildir. Onlar için önemli olan içerik ve alaka düzeyidir. Sonuçta anahtar kelime içermeyen bir domain almak da siteyi ilk sıralara getiremeye yetebilmektedir. Domainin akılda kalıcı olması kullanıcın siteye direkt olarak ulaşmasına fayda sağlamaktadır.

Çok öncelerden kısa karakter domain bulmak kolayken bu zamanlarda bulmak çok daha zor olabilmektedir. Siz yine de 3-20 karakter arası domain bulursanız alabilirsiniz. Google’da yükselmek için domain seçerken çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Direkt trafik almak ve hatırlanabilir olmak yüksek ziyaretin önemli etkenlerinden olmaktadır.

Yapısal Veri İşaretleme

Google arama sonuçlarında bizlere çok farklı araçlar ile ön bilgilendirme yapar. Peki bunu neye göre yapar? Tabii ki yapısal veri işaretlemelerimize göre…

Biz hangi verinin ne olduğunu tanımlarsak arama motorlarına yardımcı olur ve bu hizmetlerden faydalanabiliriz. Bunun birçok çeşidi bulunmaktadır. Puanlama, soru cevap, featured snipped (sıfırıncı pozisyon), fiyat aralığı, iş ilanı detayları ve daha birçoğu için şablonlar bulunmaktadır. Bu veriler bizim arama sonuçlarında daha fazla yer kaplamamıza neden olduğu için tıklanma yani trafik oranımızı da doğrudan artırmaktadır.

Bunları bir yazılım altyapısında dinamik olarak üretebileceğiniz gibi sürekli değişmeyen sayfalarınız için sabit tanımlamalar da bulunabilirsiniz. Aşağıda istediğiniz şablona göre yapısal veri işaretlemeleri yapabilirsiniz.

Snipped oluşturma aracını ziyaret edin.

Web Sitemi Google da Nasıl Yükseltirim?

Bunun için sizlere yüzlerce madde sayabiliriz birçoğunu anlamayabilir veya uygulayamayabilirsiniz. Çünkü anlaşılır olan maddeler bir yana bazen çok daha zor işlemlerin uygulanması gerekebiliyor. “Web sitemi Google da nasıl yükseltirim” diye arayıp bizlere ulaştıysanız sizlere de bizi bulduğunuz gibi sektörünüzde üst sıralara çıkarabiliriz.

Bunun için öncelikle yazımızı okumaya devam edebilir, aklınıza takılanları sorabilir veya toplantı talep edebilirsiniz. Google’da bir siteyi yükseltmek için harika fikirlerimiz var. Gelin birlikte sitenizi Google da yükseltelim.

Son Yazılarımız

0
Aklınıza takılan soruların cevabına bakabilir yorumlara katkıda bulunabilirsiniz.x